Vladimir Putin pune frână imigrației în Rusia

Vladimir Putin nu se mai joacă, după atentatul care a zguduit Moscova din temelii pe 22 martie. Patru teroriști din Tadjikistan, parte a grupării Statul Islamic, au ucis atunci cel puțin 144 de oameni într-o sală de concerte.

Liderul de la Kremlin cere acum să se ia măsuri radicale împotriva imigrației ilegale. Fluxul de imigranți ilegali trebuie oprit neapărat, spune Vladimir Putin. Președintele rus atrage atenția că bazele de date din prezent sunt „insuficiente”.

Ca urmare, el care crearea unor baze digitale cu date biometrice în Federația Rusă.

Politica actuală privind imigrația urmează să se schimbe radical în Rusia. Semnalul dat de Vladimir Putin va fi, fără îndoială, transformat în realitate de oamenii săi. Liderul de la Kremlin a explicat și cine trebuie să fie primit în Rusia de acum.

Putin a cerut să fie impus drept „principiu că pot veni să trăiască şi să muncească în Rusia numai aceia care respectă tradiţiile, limba, cultura şi istoria” Rusiei.

„Acest principiu trebuie să fie decisiv”, a spus clar Vladimir Putin, potrivit EFE.

El a dat vina pe imigrația ilegală și a catalogat-o drept sămânţa care cultivă extremismul. Putin spune că este „inadmisibil” ca atentatul terorist de acum câteva zile să fie folosit de cei care susțin xenofobia, islamofobia şi ura etnică.

Vladimir Putin
Președintele Putin / SURSA FOTO: Kremlin.ru

Atentatul terorist de la Crocus City Hall schimbă regulile privind obținerea cetățeniei ruse

Atacul de la Crocus City Hall a sporit furia rușilor față de imigranții clandestini și de corupția prin care cetățeni străini, în principal din fostele republici sovietice din Asia Centrală, obțin permise de ședere în Rusia sau, pentru cei mai norocoși, chiar cetățenia rusă.

Vladimir Putin a recunoscut și el asta. A subliniat personal că au primit pașaport rusesc persoane care nici măcar nu au cunoștințe de bază ale limbii ruse.

Ministerul de Interne de la Moscova a primit și el ordin. Vor fi întărite drastic măsurile de securitate în locații precum:

  • centre comerciale,
  • noduri de transport,
  • şcoli,
  • universităţi,
  • teatre,
  • centre sportive,
  • alte locuri cu concentrări masive de persoane.

3,2 milioane de persoane din Novorusia au primit cetățenia

Tot în contextul oferii de pașapoarte rusești, Vladimir Putin a vorbit despre cetățenii din Novorusia. Acesta este termenul oficial pentru Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, cele patru regiuni din Ucraina anexate ilegal de ruși în septembrie 2022.

„Într-o situaţie foarte dificilă, când continuă ostilităţile, peste 3,2 milioane de rezidenţi ai republicilor populare Doneţk şi Lugansk, precum şi din regiunile Zaporojie şi Herson, au primit paşapoarte de cetăţeni ai Federaţiei Ruse”, a indicat Putin.

El atrage atenția totuși asupra riscurilor pe care le implică acești cetățeni.

„Trebuie făcut totul pentru ca sabotorii şi complicii neonaziştilor să nu poată, cum se zice, să se legalizeze”, afirmă președintele rus.