«Am părăsit G4 Securicor acum aproape un an și am pornit această afacere pe cont propriu acum, după ce am strâns peste nouă ani de experiență și, din discuțiile cu clienții, am ajuns la o foarte bună cunoaștere a pieței și a nevoilor acestora», spune Liviu Târșea, cel care a condus afacerile grupului G4 în România, cu o cotă de piață de 90% pe servicii specializate de pază, transport, administrare valori. 
Compania Balkan Cash Solutions, în­ființată în luna decembrie de Liviu Târșea, Sebastian Vlădescu, fostul ministru de finanțe, și Geta Vochin, a investit 1,5 milioane de euro într-un centru de procesare şi depozitare a numerarului, în sudul Bucureştiului. Centrul va oferi servicii pentru băncile comerciale. În primă fază, Ion Barbu, directorul general al companiei, arată că, prin externalizarea acestui serviciu, băncile îşi pot reduce costurile cu un procentaj mai mare de 10%.
Lingouri de aur şi valută de gradul 8
Centrul este construit într-o locaţie care în anii 1940 a fost depozit de armament.  Compania poate depozita nouă milioane  de bancnote pe zi, în lei şi orice alte valu­te, şi poate procesa două milioane de banc­note pe zi, inclusiv monede. Unul dintre marele avantaje pe care le oferă acest business de nişă este faptul că su­cursa­lele bancare vor putea lucra direct cu cen­trul-pilot prin sistemul informatic implementat aici.
„O mai mare siguranţă, o flexibilitate mai mare, precum şi faptul că băncile îşi pot alege singure soluţii diferite de instrumentare a cash-ului, conducând la economii de preţ, cred că sunt atuurile firmei noastre în actualele condiţii de piaţă“, declară Liviu Târşea. Practic, până acum, exista o singură firmă care oferea la pachet toate soluţiile de care avea nevoie o bancă pentru instrumentarea cash-ului. Centrul din Bucureşti va oferi doar soluţii de depozitare, sortare de numerar pentru ATM- uri sau alte locaţii bancare şi identificare de suspect de falsuri.
Centrul poate depozita şi alte valori în afară de bancnote, iar echipamentele sunt de ultimă generaţie, importate din Germania. Echipamentele folosite pentru sortarea şi identificarea bancnotelor sunt aceleaşi cu cele utilizate de majoritatea băncilor centrale din Uniunea Europeană.
Potrivit reprezentanţilor companiei, Balkan Cash Solutions are cel mai bun tezaur din România, din punctul de vedere al clasificării în funcţie de securitatea asigurată, tezaur de gradul opt, rezistent inclusiv la explozibil. În acest tip de tezaur se poate depozita orice tip de valori, de la bijuterii la lingouri de aur şi tablouri de colecţie.
O afacere de 7,5 milioane de euro
Planurile de viitor ale companiei includ extinderea acestui serviciu la nivel naţional. În Delta Dunării, de exemplu, banii se transmit cu o barcă „tezaurizată“.
„În planul nostru sunt incluse circa zece astfel de centre, la nivel naţional, care să acopere toate regiunile ţării din care trebuie adunat şi sortat cash-ul“, declară Târşea, precizând că, până la finele lui 2012, Balkan va construi cu siguranţă minimum cinci astfel de centre.
După cum explică Târşea, centrul din Bucureşti va fi cel mai mare din toată reţaua. Cel mai mic tezaur la nivel naţional va avea o capacitate de 700.000 de bancnote  pe schimb. Pe lângă cele 1,5 milioane de euro pe care le-au investit, cei trei acţionari vor mai aduce încă şase milioane de euro drept contribuţie la construirea reţelei de centre de procesare şi depozitare a numerarului.
Balkan Cash Soluţii va oferi serviciile sale în primă fază băncilor, apoi, dacă va fi cazul, marilor hipermarketuri.

9 mil.
de bancnote
se pot depozita într‑un schimb de opt ore, în cel mai mare depozit din Bu­curești. Cel mai mic va avea o capacitate de 700.000 de bancnote

Te-ar putea interesa și: