Consolidarea parteneriatului strategic Turcia-Qatar

„Suntem la Doha împreună cu delegația președintelui Erdoğan pentru a 7-a reuniune a Înaltului Comitet Strategic Turcia-Qatar. La primele reuniuni au fost semnate 62 de acorduri și 6 comunicate comune. Această reuniune va contribui la consolidarea parteneriatului strategic Turcia-Qatar, parteneriat ce s-a dezvoltat începând cu blocada din 2017

Agenda a fost extinsă de la funcționarea aeroportului de la Kabul la cooperarea din domeniul industriei de apărare, de la o valoare a schimburilor comerciale de  2 miliarde de dolari la 5 miliarde de dolari la echilibrele din Mediterana de Est și până la alegerile din Libia, lucru ce nu va mira pe nimeni pentru că este încărcată cu numeroase probleme”, scrie sabah.com

După trei evenimente

„Vizita lui Erdoğan în Qatar are loc după trei evoluții importante. Prima, normalizarea relațiilor dintre Turcia și Emiratele Arabe Unite. Normalizarea relațiilor bilaterale au înregistrat un impuls după vizita la Ankara a prințului moștenitor al Emiratelor Arabe Unite, Bin Zayed, și decizia Turciei de a face investiții importante. A doua evoluție, faptul că vizita lui Erdoğan se desfășoară după turneul președintelui Franței, Emmanuel Macron, în trei dintre țările Golfului (Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Qatar). Aflat în perioada electorală, Macron urmărește să expună profilul unui lider în diplomația internațională.

În aceste vizite, Macron, care a observat golul lăsat de SUA după retragerea parțială din regiune în timpul administrației Biden, urmărea să soluționeze criza dintre Arabia Saudită și Liban, să vândă noi arme Emiratelor Arabe Unite și să mulțumească Qatarului pentru ajutorul acordat la evacuarea francezilor din Afganistan. Achiziția de către Abu Dhabi a 80 de avioane Rafale, în valoare de peste 15 miliarde de dolari și demisia ministrului informațiilor din Liban, care a criticat rolul Arabiei Saudite în Yemen, arată că a obținut ceea ce a dorit. Într-adevăr, criza economică din Liban și influența Iranului, nu par a fi o problemă pe care să o rezolve Macron. De asemenea, nu a scăpat din vedere că Macron a fost primul lider occidental care l-a vizitat pe prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, după uciderea lui Jamal Khashoggi.”

Calculele Emiratelor Arabe Unite

„A treia evoluție; fratele prințului moștenitor al Emiratelor Arabe Unite, Tahnoon bin Zayed al Nahyan, a fost ieri la Teheran. După criza din 2019, Abu Dhabi se apropie de Iran prin sancțiunile economice. Nu se știe încă în ce măsură Emiratele Arabe Unite își vor schimba atitudinea de a interveni agresiv în spațiile în care sunt crize (precum Yemen și Libia), dar deocamdată ocupă poziția de cel mai rapid actor din regiune al trendului de normalizare a relațiilor. A văzut că acest lucru îi va asigura un avantaj în normalizarea relațiilor cu celelalte țări. Emiratele Arabe Unite, care s-au apropiat de Israel, acționează acum ca după Turcia să-și normalizeze relațiile și cu Iranul.”

După haos, ordine

„Noul echilibru din Golf ajută atât la restabilirea relațiilor, cât și la noi achiziții în domeniul apărării. Confruntările dure și rivalitatea pentru putere din ultimii ani ai actorilor regionali este clar au dus la slăbirea acestora. Înghețarea tensiunilor și orientarea către cooperare au asigurat o mai bună gestionare a incertitudinilor generate de conjuncturile globale și a marilor rivalități pentru putere. Însă, încă în regiune nu există o ordine, iar adversitatea dintre actorii importanți nu a dipărut, ci situația este în stadiul „haosului și confuziei strategice”.

Vânzarea de armament a țărilor europene, ca și în cazul Franței, nu poate fi de natură să diminueze rivalitatea dintre Iran și Arabia Saudită. În cazul în care Iranul va ajunge sau nu la un rezultat în negocierile nucleare aflate în desfășurare, calculele țărilor din regiune se vor schimba. Trebuie să amintim și pericolul pe care dronele, rachetele balistice și milițiile șiite ale Teheranului le reprezintă pentru țările din Golf. Pentru securitate și ordine în Golf, forțele din regiune trebuie să-și orienteze căutările pentru normalizarea relațiilor dintre ele către interesele comune. Este clar că Turcia, ca un actor al stabilității și integrării, va avea o contribuție pozitivă în Golf.”

Apropierea de Emiratele Arabe Unite va afecta relațiile noastre cu Qatarul?

„Turcia intenționează să-și dezvolte relațiile cu toate țările din Golf. Consideră că acest lucru reprezintă o cerință a noii ecuații regionale. Normalizarea relațiilor cu Emiratele Arabe Unite, și chiar trecerea la o nouă etapă cu Arabia Saudită, nu vor afecta negativ relațiile cu Qatarul, pe care Turcia îl consideră partener strategic. Din contră, va fi în favoarea Qatarului în ecuația de forțe din Golf.

Ankara și Doha dezvoltă o cooperare care orientează deosebirile din interesele lor naționale către obiective strategice (tentativa de lovitură de stat din 15 iulie și blocada din 2017).”