Este dezastru. Virusul ucigaș a făcut deja zeci de victime. Peste 50 de oameni au decedat și peste 2000 sunt infectați. Și în România pot fi probleme foarte mari. Specialiștii trag un semnal de alarmă.

Virusul ucigaș, în România?!

Șeful Institutului de boli infecțioase Matei Balș, doctorul Adrian Streinu Cercel, face precizări extrem de importante. Cum a luat naştere coronavirus, ce a făcut posibilă trecerea sa de la animal la om, care sunt felurile de propagare şi durata sa în circuitul global.

“Coronavirusul se transmite în general prin aer și generează un sindrom respirator, cu tuse, care este o tuse iritativă, se tușește mult în această infecție cu coronavirusuri și ca atare, dacă punem mâna la gură și apoi punem mâna pe masă, dacă eu am coronavirus, persoana care va veni după mine, stând cu mâna pe masă nu face altceva decât să se contamineze pe mână, după care își duce mâna la gură sau la nas și se infectează.

Ca atare, contactul direct și contactul cu suprafețele este un la fel de bun mijloc de transmitere ca și calea respiratorie. Deci nu trebuie să ne limităm în această poveste strict la calea respiratorie, ci și la contaminarea suprafețelor de contact”, explică doctorul, conform Digi24.

Medicul continuă seria explicațiilor. “Noi, oamenii, avem un anume determinism. Ni s-a spus: mănânci carne de porc, mănânci carne de vacă, mănânci curcan și ce-om mai mânca. În momentul în care accesăm alte specii, care au un alt pattern din punct de vedere al structurii, se realizează ceea ce se cheamă facilitarea saltului între specii”, mai arată medicul.

El stabileşte şi felul concret în care virusul a fost luat pentru prima oară. “Chinezii s-au contaminat prin manipularea șerpilor vii, nu a fripturii din carne de șarpe. Nu pentru că au mâncat carnea aceea, ci pentru că au manipulat șarpele viu. El are secreții, iar în secrețiile respective se găsește virusul și nu s-au spălat pe mâini, l-au luat, s-au contaminat.

În momentul în care pui o carne – indiferent cum se cheamă carnea respectivă – la cuptor și o prăjești, virusul moare, chiar și acesta, la 65 de grade el moare, este inactivat”, spune Cercel.

Despre durata de circulaţie a virusului pe glob şi despre momentul la care acesta ar putea să ajungă şi în România Cercel face estimări pozitive. “Când apare un nou tip de microorganism, el circulă pe Terra cam doi ani de zile, acesta este intervalul mediu până când lucrurile își reintră în calmul lor și natura își face datoria. Așa a fost și cu SARS, și cu fostul virus pandemic care acum e virusul gripal sezonier, e un virus care e în circulație și e un virus care a plecat în 2008-2009.

În ceea ce privește virusul 2019-nCoV, noi în România obținem un răgaz și pentru că nu avem zboruri directe cu China. România are un plan foarte bine structurat încă din 2009 cu ce este de făcut în cazul virsurilor cu transmitere aerogenă”, mai spune profesorul Cercel.