Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a informat joi, 12 octombrie, că au fost înregistrate 82 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile. Începutul perioadei de supraveghere a fost luna iunie.

Dintre acestea, 75 au fost confirmate, 7 fiind considerate probabile.

INSP a oferit informații despre infecțiile cu virusul West Nile

De asemenea, 10 pacienţi au murit, trei fiind din judeţul Ilfov, conform INSP.

„De la începutul perioadei de supraveghere a infecţiei cu virusul West Nile (06.06.2023) până la data de 12.10.2023 s-au înregistrat 82 de cazuri dintre care 75 cazuri confirmate si 7 cazuri probabile de infecţie cu virusul West Nile. Din aceste cazuri 10 au decedat”, a informat INSP.

Potrivit sursei menționate, 48 de cazuri au fost la bărbaţi, 45 de pacienţi fiind din mediul rural. Cele mai multe au fost înregistrate în următoarele locații:

  • 11 cazuri au fost înregistrate în București;
  • 9 cazuri au fost înregistrate în Satu Mare;
  • 8 cazuri au fost înregistrate în Galați;
  • 8 cazuri au fost înregistrate în Dolj;
  • 7 cazuri au fost înregistrate în Brăila;
  • 7 cazuri au fost înregistrate în Ilfov;
  • 6 cazuri au fost înregistrate în Iași.

„Un caz de infecţie cu virus West Nile a avut dublă expunere, atât în Municipiul Bucureşti cât şi în judeţul Tulcea (debut în S 31) şi a fost atribuit jud. Tulcea”, au informat specialiştii.

Au fost înregistrate 10 decese în următoarele județe

Totodată, au fost înregistrate 10 decese în judeţele: Bihor (1), Braila (1), Ilfov (3), jud. Dolj (2), Prahova (1), Satu Mare (1), Sibiu (1).

Anterior, Adrian Marinescu a spus că situația nu este complicată. Specialist în boli infecțioase, acesta a precizat că au fost multe cazuri de infectare cu virusul West Nile în anii trecuți.

„Nu trebuie să ne gândim că această alertă înseamnă că avem o situație complicată sau că discutăm despre epidemie. Cazurile de West Nile au apărut de foarte multe ori în ultimii ani”, a spus acesta.

Virusul West Nile este o boală virală transmisă prin înțepătura de țânțar. Boala a devenit tot mai prezentă în ultimele decenii. Acest virus este denumit astfel datorită primei identificări a sa în valea cu același nume din Uganda în 1937. Cu toate că majoritatea infecțiilor cu virusul sunt asimptomatice, există și riscul de a dezvolta anumite simptome severe și complicații.

Virusul West Nile face parte din familia Flaviviridae și este transmis de țânțarii infectați către oameni și animale.