Norul a ajuns deja în Polonia, Republica Moldova şi alte ţări europene, iar România este şi ea pe lista ţărilor unde se pot vedea efectele deplasării acestui nor toxic.

Va ajunge sau nu în România?

Fostul șef al Gărzii Naționale de Mediu (GNM), Octavian Berceanu, a precizat că Agenaţia Naţională pentru Protecţia Mediului face verificări la fiecare oră, dar, până acum, nu a văzut analize mai detaliate asupra particulelor duse de vânt.

„Măsurători se fac la fiecare oră, în fiecare zi, pentru că asta este normalitatea la Agenaţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi în reţeaua naţională de monitorizare a calităţii aerului. Nu e nimic schimbat, dar nici nu am văzut nişte analize mai detaliate asupra particulelor duse de vânt, că noi vorbim de acele particule care sunt de câteva ori mai subţiri, mai mici, decât grosimea firului de păr, dar ele sunt ca nişte transportoare.

De aceste particule se pot lipi metale grele, diferite substanţe, puternic toxice pentru mediu şi pentru noi oamenii. Ceea ce este de remarcat este faptul că vântul are o direcţie dinspre nord-est către sud-vest, dar concentraţia mare de curent, de aer cu particule se va revărsa peste Marea Neagră. Partea de est a Ucrainei va fi măturată de diferiţi curenţi de aer în următoarele 7-8 zile, dar acestea vor avea o direcţie preponderentă spre Marea Neagră şi doar adiacent vor atinge Republica Moldova şi estul ţării noastre”, a declarat Octavian Berceanu la Antena 3.

Cât este de periculos?

Acesta a explicat că situația ar fi mai periculoasă dacă va ploua pentru că „particulele purtate la înălţimi vor fi în momentul acela trimise direct către sol”.

„Cea mai mare poluare poate nu este una atmosferică în momentul de faţă în Ucraina, ci este o poluare a solului şi a apelor şi asta ridică probleme majore pentru noi, dar şi pentru Europa, pentru că Ucraina este un furnizor de hrană, de cereale, iar metalele grele vor fi înglobate în sol şi din sol vor trece prin creşterea plantelor în seminţe, iar seminţele: grâu, orz, ovăz, floarea-soarelului, porumb vor fi vândute apoi pe piaţă.

În momentul de faţă nu am avut ploi consistente. Acest praf rămâne pe suprafaţa solulului şi praful poate fi purtat de vânt şi în următoarele luni.

Noi nu putem interveni pe un teritoriu străin, asta este clar şi vom fi la mila curenţilor de aer. Momentan, curenţii de aer curăţă cumva aerul şi trimit aceste particule către Marea Neagră”, a explicat Octavian Berceanu.

ANM, despre concentrațiile de monoxid de carbon

Pe de altă parte, o analiză publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) arată că nu vor exista valori ridicate pentru concentraţiile de monoxid de carbon deasupra României, în cursul următoarelor zile.

„Concentrațiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate. Se monitorizează aceste concentrații în ideea că acestea provin în urma arderilor, iar circulația aerului pe parcursul zilei de astăzi este una care se face din sectorul predominant nordic și merge către sud”, a declarat Gabriela Băncilă (ANM) pentru DCBusiness.ro.

Potrivit sursei citate, în perioada 21 – 24 martie, în estul şi sud-estul României, circulaţia aerului se va face din sector nordic şi nord-estic, vântul va avea intensificări mai ales pe parcursul zilei de marţi, când îndeosebi în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, precum şi în sud-vestul Moldovei, vor fi rafale în general 55 – 65 km/h, iar în zona montană aferentă temporar vitezele vor fi de peste 70 – 80 km/h.

În restul teritoriului, circulaţia aerului se va realiza predominant din sector nord-vestic şi vestic, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări izolate pe parcursul zilei de marţi, cu viteze ce vor atinge la rafală 40 – 45 km/h.

În acelaşi timp, datele furnizate de Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (calitateaer.ro), validate şi verificate zilnic de agenţiile judeţene pentru protecţia mediului şi de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului indică faptul că valorile concentraţiilor de monoxid de carbon sunt scăzute (sub 1 mg/mc), situându-se în intervalele normale pentru această perioadă a anului.

Pentru monoxidul de carbon este reglementată o valoare maximă zilnică a mediilor, pe opt ore, de 10 mg/mc.