Într-un interviu acordat pentru Agerpres, meteorologul de serviciu din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) vine cu informații de ultimă oră referitoare la norul de cenuşă rezultat din erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare (Spania).

Potrivit acestuia, norul va dispărea de pe teritoriul României spre jumătatea acestei săptămâni, iar ploile prognozate nu vor antrena la sol particulele de dioxid de sulf.

Totodată, el a mai adăugat că norul este deja pe teritoriul țării, luni înregistrându-se cea mai mare intensitate a concentrațiilor de dioxid de sulf. În ceea ce privește un eventual pericol, meteorologul spune că până în prezent în Europa nu s-a întâmplat nimic, deci nici în România nu vor fi efecte.

„Norul de cenuşă a intrat, deja, în România şi va rămâne încă două-trei zile pe teritoriu. Astăzi e intensitatea mai mare a concentraţiilor de dioxid de sulf. Concentraţia este pe toată coloana, însă la sol valoarea acestora este mică. În general, însă concentraţiile vor fi mici, nu sunt mari fluctuaţii. Concentraţia mare este sus între 5 şi 10 kilometri, undeva chiar şi deasupra norilor. Din acest motiv, acest nor nu prea o să ne influenţeze pe noi. Cu cât înaintăm spre sfârşitul săptămânii, norul se cam disipează. Acesta a venit disipat, oricum…

Cât de periculos este norul de cenușă

E greu de spus cum vor influenţa ploile efectele acestui nor. Noi estimăm că baza norilor va fi destul de jos, undeva sub 5 – 7 km şi atunci nu antrenează particulele de dioxid de sulf. Oricum, dacă se va întâmpla asta nu cred că va fi un pericol. Nu am auzit nicăieri prin Europa să se fi întâmplat ceva. Acest nor va dispărea cam spre jumătatea săptămânii şi va avea concentraţi foarte mici”, a menţionat specialistul ANM.

La rândul său, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a venit cu informații în acest sens încă de duminică. Într-o postare pe contul oficial de socializare, Ministerul anunța că norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare va traversa teritoriul României până marţi, 28 septembrie şi că echipamentele de detecţie nu au înregistrat până la acel moment creşteri ale valorilor de poluare.

În ceea ce privește componența norului, meteorologul ANM susține că norul de cenuşă vulcanică este un amestec de vapori de apă, de gaz vulcanic şi de particule fine, solide, de magmă pulverizată, solidificată şi răcită.

De menționat este faptul că Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului, aparţinând MMAP şi gestionată de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM), asigură monitorizarea permanentă a calităţii aerului înconjurător pe întreg teritoriul României, subliniază MMAP.  Totodată, potrivit datelor oferite de portalul calitateaer.ro, la ora actuală concentraţiile orare provenite din monitorizarea poluanţilor precum SO2, pulberi în suspensie (fracţiile PM10 şi PM2.5), NOx şi CO se încadrează în limite normale, la nivelul întregii ţări.