Un val de frig s-a abătut asupra României. De mai bine de două zile, temperaturile au scăzut semnificativ. Chiar luni dimineață, cea mai scăută temperatură a fost de -23 de grade, la Miercurea Ciuc.

În ceea ce privește temperaturile din restul țării, potrivit informațiilor meteorologice, au fost înregistrate -18 grade tot în zonele depresionare, la Câmpeni, iar în zona Capitalei temperatura este comparabilă cu cea de ieri dimineață. În începutul nopții au fost în zona preorășenească -9 grade, dar acum se înregistează în Capitală -8 grade.

O mare schimbare însă urmează să se producă miercuri, atunci când infrmarea meteorologică de ger emisă de ANM ar urma să expire, de dimineață la ora 10.00. Totuși, până miercuri, românii vor duce o luptă grea cu gerul. Este posibil ca în următoarea noapte temperatuirile să scadă mai rău decât ne așteptam.

Cum va fi vremea luni

Luni vremea va fi în continuare deosebit de rece și geroasã dimineaţa. Temperaturile maxime se vor încadra între -11 şi 0 grade. Cerul va fi variabil în Oltenia şi Muntenia, unde numai cu totul izolat vor fi posibile fulguieli trecãtoare, dar va avea înnorãri persistente în celelalte regiuni, mai ales în jumãtatea nordicã a ţãrii, iar local şi temporar va ninge slab.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri temporare la munte, îndeosebi în zona înaltã a Carpaţilor de Curburã şi Meridionali, precum şi, trecãtor, în sud-vestul şi nord-estul teritoriului. Dimineaţa, izolat, va fi ceaţã asociatã cu depunere de chiciurã.

Și în Capitală vremea va fi deosebit de rece, mai ales dimimineaţã. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de -1 grad.

Când cresc temperaturile

De miercuri însă, temperaturile încep să își revină, iar vremea se încălzește, la început în zonele vestice, apoi și în restul zonelor. Încălzirea se va produce destul rapid, astfel că, la sfârșitul acestei săptămâni, ne așteptăm la temperaturi pozitive în mare parte din țară, chiar și la valori de 11…12 grade în partea de sud și sud-est a țării pe timpul zilei, dar și minime destul de ridicate.

Nu scăpăm însă de ploi. Potrivi meteorologilor, de acum în colo își fac apariția și precipitațiile, de această dată nu vor fi doar sub formă de ninsoare, vom avea și precipitații mixte. În zonele mai joase ne așteptăm la condiții de formare a poleiului, mai ales în partea de vest și de nord-vest a teritoriului.

În zonele montane, din cauza temperaturilor ridicate, stratul de zăpadă se topește și se va forma, în funcție de condițiile locale, ghețus.