România are parte numai de probleme. În plină pandemie de coronavirus, avem mari probleme și cu vremea. Meteorologii au venit cu prognoza ANM.

Vine frigul în România!

Sunt probleme foarte mari. După nici măcar o lună de toamnă adevărată, septembrie a fost mai mult lună de vară, intrăm direct în iarnă. Meteorologii anunţă variaţii termice importante în următoarele două săptămâni, dar şi ploi. Conform prognozei meteo transmisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) , valabilă până pe 25 octombrie, termometrele vor arăta şi un grad Celsius la munte, unde sunt aşteptate, pe creste, lapoviţă şi ninsori.

Chiar astăzi, 14 octombrie, valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru mijlocul lunii octombrie. Temperaturile maxime se vor încadra între 11…12 grade în Maramureş şi în estul Transilvaniei şi 19…20 de grade în Muntenia şi Dobrogea; minimele termice vor fi cuprinse între 3 şi 13 grade, mai scăzute spre -2 grade, în depresiunile Carpaţilor Orientali unde vor fi condiţii de brumă.

Cerul va fi variabil, cu înnorări în regiunile din jumătatea de nord-vest, unde local va ploua, iar pe crestele Munţilor Apuseni şi ale Carpaţilor Orientali vor mai fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul va continua să prezinte intensificări, îndeosebi ziua, în majoritatea zonelor ţării, dar mai ales în nord-vest şi la munte. Noaptea, pe arii restrânse va fi ceaţă.

În Bucureşti, vremea va fi apropiată de normalul termic al perioadei. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla moderat ziua şi slab noaptea. Temperatura maximă va fi de 17…18 grade, iar cea minimă de 6…9 grade. Noaptea vor fi condiţii de ceaţă.

Cei din Crişana vor avea parte de ploi puternice. În prima săptămână, vor avea parte de o vreme rece, maxime de 11…15 grade. În cea de-a doua săptămână, maximele vor fi de 15…17 grade şi minime de 6…9 grade.

Ploile se vor semnala pe arii extinse şi vor fi local însemnate cantitativ în perioada 15-17 octombrie, iar pentru a doua jumătate a intevalului de referinţă, probabilitatea de apariţie a ploilor va fi din nou în creştere din data de 22 octombrie.

Și în Transilvania va fi foarte frig. Variaţiile termice vor fi semnificative. În prima parte a intervalului vor fi maxime de 16…20 de grade şi minime de 5…9 grade. Ploile vor fi pe spaţii extinse aproape în fiecare zi din următoarele două săptămâni.

La munte, vremea va fi rece astăzi, dar şi în intervalul 18-20 octombrie, când vor fi valori negative de temperatură pe timpul nopţilor, iar la amiază în medie 2…8 grade. În restul zilelor din interval va fi o vreme răcoroasă, specifică de altfel lunii octombrie, cu maxime de 6…13 grade şi minime de 1…6 grade. Vor fi ploi, dar şi precipitaţii mixte. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi din nou în creştere în intervalul 16-17 octombrie, dar mult mai scăzută în restul zilelor.