Pandemia Covid-19 amenință să reînceapă în Europa, unde locuitorii sunt tentați să-și coboare garda, și ia amploare în Statele Unite, precum şi în mai multe țări din America Latină, transmite La Libre Belgique.

Cu plaje aglomerate în Anglia din cauza unui val de căldură, cu zborurile reluate la Paris-Orly, Europa este tentată să-și relaxeze vigilența în timp ce OMS a avertizat, joi, despre riscurile unui nou val pe Bătrânul Continent.

Dovadă a acestei amenințări persistente, Ucraina a înregistrat vineri 1.109 de cazuri de coronavirus, un record, contagierile accelerându-se de la ridicarea restricțiilor, pe 11 mai. Un „val serios” potrivit autorităților care pregătesc noi spitale.

În Statele Unite, contagierile sunt în creștere în Vest și în special în Sud, în Texas, Florida și California.

Texas, unul dintre primele state americane care și-a redeschis economia, a suspendat joi procesul de relaxare în curs. Pragul de 5.000 de cazuri noi a fost trecut aici două zile la rând și spitalizările aproape că s-au triplat în două săptămâni.

„Această pauză temporară va ajuta statul nostru să stopeze răspândirea”, a declarat, joi, guvernatorul republican de Texas, Greg Abbott. Acesta a suspendat operațiile chirurgicale neesențiale în orașele mari pentru a menține capacitatea de primire a spitalelor.

Mulți oficiali americani dintr-o arie largă ce acoperă Sudul și Vestul observă de câteva săptămâni cum spitalele lor se umplu de pacienți cu Covid-19.

Joi la ora 20:00 GMT, Statele Unite au avut peste 37.000 de cazuri noi diagnosticate și 692 de decese suplimentare pentru joi, potrivit cifrelor din Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC). Al doilea val era anticipat pentru toamnă și iarnă, în combinație cu gripa sezonieră, dar se pare că începe un val estival…

În total, pandemia a ucis 485.549 de persoane înregistrate oficial în întreaga lume, potrivit unui raport AFP, joi, la 20:30 (0030 GMT). După Statele Unite, Brazilia a suferit cele mai multe decese (54.971).
Mexicul avea joi peste 25.000 de decese provocate de virus și aproximativ 200.000 de persoane infectate de la începutul epidemiei în această țară de 127 de milioane de locuitori, potrivit autorităților.
Peste jumătate din cele aproape 105.000 de decese din Caraibe și America Latină au fost înregistrate în Brazilia.

OMS avertizează în privința unui nou val al pandemiei

În Europa, OMS a avertizat, joi, împotriva unui nou val care se pregătește, în timp ce autoritățile și locuitorii sunt tentați să dea pagina pandemiei care a oprit continentul în primăvară.

După trei luni de oprire, aeroportul parizian Orly a salutat decolarea unui prim zbor, udat de tunurile de apă ale pompierilor în timpul unei ceremonii numite „salut de apă”.

În Regatul Unit, guvernul le-a solicitat britanicilor să respecte distanțarea socială, amenințând să închidă plajele, unde mii de oameni s-au adunat în ultimele zile ca urmare a unui val de căldură.
Consiliul orășenesc din stațiunea litorală Bournemouth (Sud) a adus poliția când plajele erau aglomerate ca urmare a temperaturilor de peste 30°C.

Joi seara, mii de suporteri ai Liverpool au sfidat, de asemenea, recomandările de sănătate pentru a celebra primul titlu al campioanei Angliei după 30 de ani în afara stadionului Anfield Road.

De asemenea, poliția a fost nevoită să intervină pentru a împrăștia mai multe petreceri pe străzile Londrei și cel puțin 22 de polițiști au fost răniți miercuri seară, după ce au fost ţinta unui tir cu sticle în Brixton, în sudul capitalei.

Cu toate acestea, joi, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat continentul împotriva oricărei tentaţii de a lăsa garda jos: „În unsprezece țări, accelerarea transmisiei a dus la o recrudescență foarte importantă care, dacă nu este controlată, va împinge din nou sistemele de sănătate pe marginea prăpastiei în Europa”, a avertizat directorul OMS al filialei Europa, Hans Kluge.

Simptom al fricii de un nou val, supermarketurile australiene au impus din nou limite pentru numărul de rulouri de hârtie igienică care pot fi achiziționate, din cauza unei noi febre a cumpărăturilor care i-a cuprins pe oameni, panicați în fața unui nou val de coronavirus în Melbourne.

Pe plan economic, președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a estimat că „ce este mai rău probabil a trecut”, insistând asupra faptului că recuperarea va fi totuși „incompletă” și că va „transforma” economia.

În Italia, deficitul public a atins 10,8% din PIB în primul trimestru, față de 7,1% un an mai devreme.
Premierul vietnamez, Nguyen Xuan, a deplâns faptul că pandemia a „măturat” ani de creștere economică în Asia de Sud-Est, în timpul unui summit al liderilor regionali.