in perioada 1999 – ianuarie 2001, s-au produs i Rominia un numar de aproximativ 300 de videoclipuri difuzabile, care au costat casele de discuri si artistii aproximativ 700.000 USD, adica de zece ori mai putin decit un singur videoclip Michael Jackson (Scream – recordul mondial pentru bugetul cel mai ridicat: sapte milioane de dolari). Recordul autohton privind cantitatea il detine Media Services, proprietarul a circa 35% din totalul videoclipurilor de pe piata. Mediapro Music, Nova Music, Zone Records, Roton si Alma Artex detin circa 40%, prin contributii relativ egale, i timp ce Transglobal Media, Fundatia Culturala Phoenix si Alpha Sound detin circa noua procente. 16% din videoclipurile autohtone au fost produse de case precum Bilutza Records, Xtra Records, Electrecord, East & Art sau chiar de catre artisti.
Cifrele ilustreaza initiativele si eforturile, mai putin calitatea. Din cele 300 de videoclipuri din portofoliul Rominiei, doar trei (1%) au fost considerate competitive si acceptate spre difuzare de catre o televiziune internationala importanta (MTV), restul de 99% avind sanse de difuzare (inegale) pe posturile autohtone. Calitatea productiilor noastre va creste cu siguranta i urmatorii doi ani, dar asta depinde de talentul si banii celor implicati: casele de discuri, artistii, regizorii.
Televiziunile au creat industria videoclipurilor
in Rominia, industria i sine a iceput cu primele productii timide realizate de TVR. Pasul urias s-a facut i 1996, prin promulgarea Legii Dreptului de Autor si a Drepturilor Conexe. Posturile de radio importante (Contact, Pro FM, 21) au acceptat i sfirsit muzica romineasca i programele lor, iar casele de discuri au iceput sa-si promoveze productiile. in 1998 a aparut primul post muzical de televiziune, Atomic, luind o decizie fundamentala pentru dezvoltarea industriei: producerea de videoclipuri propriu-zise pentru piese rominesti. in perioada 1998-1999, Atomic a realizat peste 30 de videoclipuri, acestea isumind un buget de aproximativ 120.000 USD. Dorian Enache, music manager la Atomic TV, apreciaza ca postul „a influentat dezvoltarea industriei muzicale rominesti i proportie de 90%, alaturi de casele de discuri. Cind Atomic a decis sa produca videoclipuri pe propria cheltuiala, pe piata romineasca existau foarte putine formatii. S-a stabilit un numar de videoclipuri de realizat, impartit ulterior itre casele de discuri, i functie de titlurile interesante pentru target-ul postului”.
Succesul acestor prime videoclipuri a icurajat producatorii de muzica sa utilizeze genul ca o forma eficienta de promovare si, curind, au iceput investitiile proprii. in prezent, pentru fiecare single important se realizeaza un videoclip, mai ales ca industria a cistigat noi aliati. in aprilie 1999 a aparut MCM Rominia, derulind un playlist de calitate si realizind pina acum 11 videoclipuri (Verdikt – „Vine politia”, Sweet Kiss – „Floare Alba, Floare Neagra”, AB4 – „Despre o prietena” etc.), bugetul total ridicindu-se la circa 30.000 USD. in anul 2000, celelalte posturi de televiziune au iceput sa difuzeze la rindul lor videoclipuri, i timpul emisiunilor de divertisment: Rominia 1, TVR2, Antena 1, Prima TV – programul Prima Mix este o replica pentru grila televiziunilor muzicale – si Pro TV – care preia, din pacate, exclusiv productii lansate de Mediapro Music, casa de discuri a trustului, i defavoarea celorlalte case producatoare.
Cum se face un videoclip
Profesionistii i domeniu au venit, i principal, din lumea filmului si a televiziunii (regizori, operatori/directori de imagine), oameni talentati – care gaseau astfel o noua forma de exprimare – sau doar oportunisti – care au sesizat cererea de pe piata si au privit acest job strict ca pe o afacere.
Proprietarii videoclipurilor sunt, i general, casele de discuri. Acestea stabilesc piesa pentru care se va filma (single ce va fi difuzat la radio si care sustine un produs fonografic actual), apoi solicita serviciile unei case de productie/unui regizor. in majoritatea cazurilor, regizorul este si scenarist. Devizul unui videoclip include onorariile echipei (itre 25 USD un rol episodic si 400 USD regizorul), echipamentul si locatiile, accesoriile si postproductia. Prestatia artistului este voluntara. in cazul i care se opteaza pentru filmarea pe pelicula, costurile pot creste cu 1.000 pina la 4.000 USD.
Regizoarea Andreea Paduraru considera ca „pelicula nu implica doar costuri ridicate, ci si tehnici speciale de filmare. Merita sa o folosesti atunci cind stii bine sa te ajuti de specificul ei”.
in Rominia s-au produs pina acum videoclipuri cu bugete itre 1.000 si 15.000 USD (cazuri foarte rare), absolut modeste fata de milioanele de dolari vehiculati extern. Din ratiuni estetice, regizorii autohtoni icearca sa convinga artistii si casele de discuri sa lucreze pe pelicula. Costul real al unui clip pe pelicula este de 5.000 USD. Din cauza pirateriei ica alarmante si a puterii slabe de cumparare, veniturile caselor de discuri sunt i continuare mici sau medii, astfel icit acestea nu isi permit des angajarea de videoclipuri cu bugete peste 2.500 USD. Prima companie de profil care a produs un videoclip rominesc pe pelicula de 35mm (Kodak Vision) este Silver Bullet. Echipa sa (Bogdan Albu – regie si Viorel Sergovici Jr. – imagine) este recunoscuta pentru maiestria cu care stie sa exploateze acest suport.
Bugetul modest este principala cauza pe care o invoca regizorii privind calitatea productiilor lor. Cel mai slab videoclip difuzat de MTV este mult mai bun decit cel mai tare videoclip rominesc. Vor trece, probabil, ani buni pina cind productiile autohtone vor fi acceptate i playlist-ul televiziunilor cu audienta internationala. Trei videoclipuri autohtone produse de Silver Bullet au reusit totusi sa fie acceptate spre difuzare de catre MTV Europe (e drept ca nu i „heavy rotation”, ci i timpul programelor de noapte Chill Out si Party Zone): Cindy Cat – „Sovata”, „L.V.D.Z.N.” si Future Groove – „Analog Down Age”. Performanta merita remarcata, mai ales ca poate motiva producatorii interni sa o atinga si chiar sa o depaseasca.
„Videoclipurile noastre vor deveni competitive extern cind vor vinde o muzica ce intereseaza dincolo de Carpati, spune regizorul Tudor Giurgiu. Daca as face un clip cu Taraful din Clejani, poate ar merge. Altfel, lalaielile dance autohtone nu intereseaza pe nimeni. Va mai trece ceva timp pina cind industria se va consolida, vor disparea susele, artistii fantoma si, poate, o casa de discuri va decide promovarea agresiva a unui produs si peste hotare”.
Lipsa banilor genereaza mari compromisuri, si de aici calitatea nesatisfacatoare a multor realizari video. Efectele speciale, recuzita, figuratia, anumite locatii, pelicula nu reusesc sa intre des pe lista de prioritati. Pentru un clip reusit este nevoie de o piesa buna, pe care regizorul sa o iteleaga si sa o placa. Uneori, prestatia jalnica a artistului (debutant sau consacrat) saboteaza itregul proces. Daca la iceput regizorii romini au avut tendinta de a accepta cit mai multe comenzi, pentru a-si crea rapid o carte de vizita, ulterior si-au dat seama ca ceea ce conteaza este calitatea, nu cantitatea.
Imaginea conteaza mai mult decit muzica
O piesa extraordinara cu un clip execrabil va primi cu greu una-doua difuzari pe zi sau nu le va primi deloc. Fiecare post are un format specific, conform caruia acorda o anumita pondere clipurilor rominesti/straine, anumitor genuri. „Luna de miere” a unui videoclip bun iseamna sase-opt difuzari pe zi i playlist (plus eventualele aparitii i emisiuni specifice), apoi numarul difuzarilor scade. Dupa trei luni de existenta manifesta i eter, clipul intra i stand by, fiind difuzat numai ocazional. Cu cit piesa/artistul are mai mult succes, cu atit ciclul de viata al videoclipului este mai mare. Televiziunile tin cont de reactia telespectatorilor sai la propunerile din playlist. in unele cazuri, acestia pot vota clipurile favorite si chiar influenta hotaritor difuzarea lor.rn
Nu itotdeauna un videoclip difuzat obsesiv este si unul foarte bun. intre preferintele telespectatorilor si cele ale profesionistilor din televiziune nu exista itotdeauna o legatura directa. Cele mai difuzate productii pe Atomic i 2000 au fost: 1. Andre – „Prima iubire”, 2. BUG Mafia – „Un 2 si 3 de 0”, 3. Kpital – „Nu poti sa stai deoparte”. Topul celor mai difuzate videoclipuri autohtone la MCM Rominia i 2000 arata astfel: 1. Verdikt – „Vine Politia”, 2. Bere Gratis – „Ce misto”, 3. Directia 5 – „Dac-ai sti”. Preferintele celor doua televiziuni muzicale difera radical, isa i aceasta luna, votul este unanim. Cel mai difuzat clip din februarie la Atomic si MCM Rominia este noul single Voltaj – „Iarna” (regia: Andreea Paduraru).rn
in numai doi ani, mica industrie a videoclipurilor a iregistrat i Rominia salturi considerabile. Au aparut regizori, directori de imagine, studiouri de productie. Vor aparea i continuare, pe masura ce se vor cistiga bani mai buni din asta. Casele de discuri si artistii sunt tot mai preocupati, i promovare, de abordarea acestei modalitati de exprimare. Dupa 300 de tatonari cu pretentii de videoclip, acestia icep sa stie ce vor si ce sa ceara. Bugetele alocate productiei vor depinde isa i continuare de nivelul pirateriei si de puterea de cumparare. Cantitatea va domina calitatea si i 2001, isa regizorii vor accepta proiecte noi cu mai multa responsabilitate, pentru ca esecurile repetate ii vor scoate de pe orbita. Numai peste citiva ani buni productiile autohtone vor putea sta fara jena linga cele externe, iar regizorii nostri vor fi cooptati curent pentru proiecte internationale. intre timp, avem nevoie de bugete mai mari si mai multa inspiratie (a artistilor, caselor de discuri, scenaristilor si regizorilor). Important si linistitor este ca lucrurile, ca si pamintul, se misca.t