Faptul că americanii nu glumesc atunci când în joc este sănătatea cetățenilor din SUA a fost dovedit încă o dată pe parcursul „afacerii Dieselgate”. Dacă mai era necesar, o nouă demonstrație poate fi descoperită, de exemplu, în parcarea arenei Pontiac Silverdome din Michigan, „casa” echipei de fotbal american Detroit Lions. În imensul spațiu rezervat garării mașinilor deținute de cei 82.000 de spactatori (capacitatea maximă a stadionului) zac acum câteva mii de vehicule Volkswagen care fie au fost retrase de grupul german din parcurile închise și showroom-urile dealerilor, fie au fost răscumpărate de la clienți. Toate aceste relicve ale războiului dintre autoritățile americane și marele grup german care și-a permis să mintă clienții cu privire la consumul și emisiile de noxe ale mașinilor comercializate ruginesc acum în așteptarea unei soluții de remediere a problemelor sau, în cel mai rău caz, de casare. Asta în ciuda faptului că unele dintre ele au vechimi de doar trei – patru ani sau chiar mai puțin.

Jurnaliștii americani care au descoperit „cimitirul” de la Pontiac Silverdome susțin că alte cel puțin două astfel de spații de depozitare ale grupului Volkswagen se află la o bază aeriană dezafectată a US Air Force din San Bernardino, California și într-un  port din Baltimore, Maryland.

 

Este, poate, interesant de menționat că Pontiac Silverdome și gigantica sa parcare sunt, în prezent, tot niște relicve. Asta pentru că stadionul se află în conservare după ce în apropiere a fost construit Ford Field, o arenă mai modernă. Cârcotașii ar putea chiar specula că gigantul american Ford – al cărui nume este purtat de noua arenă – a îngropat Volkswagen alături de Pontiacul celor de la GM – vechiul nume al imensului Silverdome.

Producătorul auto german – ale cărui mărci Volkswagen, Audi, Porsche și Skoda au încă mult de suferit în urma utilizării unor sisteme de „păcălire” a emisiilor poluante – a acceptat să plătească 14,7 miliarde clienţilor din Statele Unite pentru a rezolva scandalul motoarelor trucate. Totodată, grupul s-a angajat să-și despăgubească dealerii americani cu 1,2 miliarde de dolari și să ofere câte 5.000 de dolari posesorilor de vehicule cu motoare „trucate” care doresc să renunțe la ele. În total, în Statele Unite există circa 482.000 de autoturisme afectate.

Citește și:

Volkswagen nu îi va despăgubi pe europeni. Pe americani, da

Începe Volkswageniada. 8,5 milioane de mașini cu motoare neconforme se așează la start

Comisarul european pentru industrie: Volkswagen ar trebui să ofere europenilor aceleaşi compensaţii ca și cele pentru americani