În cursul săptămânii viitoare se aşteaptă ca Volkswagen să anunţe că a ajuns la o înţelegere cu autorităţile americane privind plata unor sume de aproximativ 10,3 miliarde de dolari pentru a pune capăt efectelor provocate de scandalul manipulării emisiilor poluante. Potrivit unor surse citate de Reuters, înţelegerea prevede că Volkswagen se va oferi să răscumpere cele aproximativ 500.000 de vehicule diesel vândute în SUA, precum şi să plătească o despăgubire de aproximativ 5.000 de dolari proprietarilor acestor vehicule. 

"Volkswagen ar trebui să ofere, în mod voluntar, proprietarilor europeni de automobile o compensaţie similară cu cea plătită consumatorilor americani", a declarat Elzbieta Bienkowska pentru cotidianul german Welt am Sonntag. Asta în ciuda faptului că legislația europeană nu impune astfel de măsuri. Potrivit oficialului european, ar fi incorect pentru VW să îi trateze diferit pe consumatorii europeni din cauza unui sistem juridic diferit. "Tratarea în mod diferit a consumatorilor europeni faţă de cei americani nu este o modalitate de a recâştiga încrederea", a spus Bienkowska. 

Volkswagen face obiectul unor investigaţii în mai multe ţări, după ce a recunoscut că, în perioada 2005 – 2015, a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Oficialii VW au declarat că în Europa vor repera vehiculele afectate prin înlocuirea soft-ului ilegal dar nu au anunţat planuri care să vizeze plata unor compensaţii către consumatori, susţinând că aceştia nu au suferit niciun fel de pierderi.