Rezoluția urmează să fie apoi aprobată în cadrul sesiunii Parlamentului European din luna iulie, a mai precizat Victor Negrescu.

„Mâine (marți -n.r.) votăm în Comisia pentru Petiții a Parlamentului European o nouă rezoluție privind susținerea aderării României la spațiul Schengen.

Cu suportul colegilor mei din grupul social-democrat am introdus următoarele aspecte în cuprinsul petiției. Menționarea petiției #RomâniaCereSchengen inițiată împreună cu PES activists România și aprobată de legislativul european în 2015 – punct preluat în preambulul rezoluției, evidențierea faptului că veto-ul aplicat împotriva României poate conduce la sentimente anti-europene, cetățenii simțindu-se discriminați – punct preluat în recitalul rezoluției, litera E, sublinierea faptului că decizia Consiliului din 8 decembrie a fost adoptată fără a prezenta o justificare din punct de vedere legal – element preluat la punctul 2”, a scris europarlamentarul pe Facebook.

Rezoluția va conține noi mențiuni

Rezoluția va conține, de asemenea, mențiunea că refuzul de a accepta România în spațiul Schengen conduce la încălcarea Cărții Drepturilor Fundamentale a UE în ceea ce privește demnitatea, dreptul la libertate și la siguranță, egalitatea, protecția mediului, libertatea de circulație și de ședere – element preluat la punctul 4,

Va conține solicitarea Comisiei Europene de a analiza soluții legale alternative care să conducă la intrarea României și Bulgariei în zona de liberă circulație – punct preluat în paragraful 11, prin care se solicită Comisiei să analizeze toate procedurile posibile pentru a apăra libertatea de mișcare a cetățenilor români și analizarea posibilității de a ataca veto-ul în fața Curții de Justiție a UE, de către Parlamentul European – punct preluat în paragraful 12 care subliniază necesitatea de a analiza acțiunile actuale și posibile acțiuni viitoare în fața Curții de Justiție a UE.

România și Bulgaria ar putea intra în spațiul Schengen anul acesta

Vineri, prin intermediul unui mesaj pe Twitter, premierul Marcel Ciolacu a transmis că a avut o discuție cu Nikolai Denkov, recent numit prim-ministru al Bulgariei. Printre subiectele discuției lor s-au numărat colaborarea în domeniul afacerilor de frontieră, consolidarea legăturilor economice și elaborarea unui plan unitar în vederea aderării la spațiul Schengen.

”Am avut o bună conversaţie cu Nikolai Denkov, noul premier al Bulgariei. Am discutat despre cooperarea bilaterală România-Bulgaria, despre a avea o voce mai puternică în UE, despre cooperarea la frontieră, relaţiile economice şi o strategie comună de aderare la Schengen”, arată șeful Executivului de la București în mesajul de pe rețelele de socializare.

În cadrul instituțiilor europene se fac pregătiri pentru a primi Bulgaria și România în spațiul Schengen în cursul acestui an. Etapa inițială presupune includerea frontierelor aeriene în octombrie, urmată de eliminarea controalelor la frontierele terestre până la 1 ianuarie.