Victimele programului piramidal condus de Bernard Madoff au recuperat până în prezent 534,25 milioane de dolari din fondurile depuse, sumă care reprezintă numai o optime din valoarea de 4,44 de miliarde de dolari a cererilor depuse, transmite Reuters.

Irving Picard, partener la compania de avocatură Baker & Hostetler şi administrator desemnat de justiţie să recupereze fondurile păgubiţilor, a declarat că, până în prezent, a identificat 2.861 de cereri de recuperare a investiţiilor.

Picard coordonează lichidarea companiei Bernard L. Madoff Investment Securities, prin intermediul căreia a avut loc schema piramidală, şi a intentat numeroase procese de recuperare a unor „profituri fictive”.

El a arătat că în mod sigur numărul proceselor va creşte, în special în următoarele nouă luni, pentru recuperarea de fonduri.

Picard estimează că a recuperat active în valoare de 1,4 miliarde de dolari, suma urmând să ajungă la 1,5 miliarde de dolari până la sfârşitul anului 2009.

Deţinătorii a circa 2.335 de conturi la compania lui Madoff au suferit pierderi în valoare de 21,2 miliarde de dolari, a mai spus el.

Securities Investor Protection, agenţie federală de supraveghere a lichidării caselor de brokeraj, a distribuit 534,25 milioane de dolari, în baza a 1.558 de cereri, referitoare la 1.368 de conturi.

Nivelul maxim al despăgubirilor care pot fi efectuate de agenţie pentru o persoană este limitat de legislaţia federală la 500.000 de dolari. Până în prezent, această agenţie a fost singura sursă de distribuţie a fondurilor, a declarat preşedintele instituţiei, Stephen Harbeck.

El a adăugat că suma de 534,25 de milioane de dolari este mai mare decât fondurile totale plătite de agenţie în cele 321 de cazuri anterioare de lichidare a unor companii.

Picard a mai spus că va continua eforturile de a recupera 7,2 miliarde de dolari din averea miliardarului Jeffry Picower, decedat duminică în urma unui atac de cord, care a fost implicat în afacerile lui Madoff.

Picower a fost acuzat că a retras peste 7,2 miliarde de dolari din compania lui Madoff, direct sau prin intermediul unor firme deţinute.

La începutul lunii octombrie, un frate, doi fii şi o nepoată a lui Madoff au fost daţi în judecată pentru recuperarea a 198,7 milioane de dolari, fonduri folosite necorespunzător în perioada în care erau directori la compania de brokeraj a acestuia.

Picard încearcă totodată să recupereze bani de la mii de deţinători de conturi care au fost „câştigători neţi” ai escrocheriei.

El a arătat că din cele 4.903 conturi active la 11 decembrie 2008, ziua arestării lui Madoff, deţinătorii a 2.568 dintre acestea au primit mai mulţi bani decât au depus.

Un tribunal federal pentru falimente va analiza, în februarie, validitatea metodelor lui Picard în stabilirea clienţilor care trebuie să returneze bani.

Madoff a fost condamnat la 150 de ani de detenţie şi se află în închisoarea de securitate medie Butner, din Carolina de Nord.

SURSA: Mediafax