„Pentru acest serviciu eu cred că spre sfârșitul anului 2018, companiile ar trebui să-și recalibreze modelel de calcul în așa fel încât  să fie gratuit”, a continuat Constantinescu.

El a precizat că în cele șapte luni de când a fost introdusă ca opțiune suplimentară pentru polița RCA, decontarea directă s-a vândut bine, peste 100.000 de polițe incluzând această clauză. 

În privința companiilor care sunt cele mai active pe acest sector, Constantinescu a amintit de Allianz Țiriac, Groupama și societățile membre VIG, adică Asirom și Omniasig.

Așa cum a mai arătat Capital, cea mai interesată pare Allianz Țiriac, societate care nu este un mare vânzător de RCA, în mod tradițional. 

Alături de Asirom, Allianz Țiriac este cea mai activă companie în ceea ce priveşte promovarea şi vânzarea clauzei decontare directă, împreună cu poliţa RCA. Această clauză, introdusă prin noua lege RCA sub titlu facultatativ, permite şoferilor asiguraţi RCA să fie despăgubiţi de propria companie, în cazul în care sunt implicaţi în accidente unde nu sunt vinovaţi.

În mod normal, dauna şoferului păgubit este achitată de către firma de asigurare a şoferului vionovat, în baza poliţei RCA. Cele mai multe poliţe RCA din România sunt emise de companiile City Insurance şi Euroins, ambele aflate în topul reclamaţiilor primite de către ASF.

Pentru autoturisme, persoanele fizice plătesc, la Allianz, 88 lei, tariful fiind acelaşi indiferent de modul în care aceştia optează să o achiziţioneze: online sau direct de la partenerii de distribuţie Allianz-Ţiriac.

Pentru autovehicule transport persoane şi autoutilitare – achiziţionate de persoanele fizice – tariful este 96 de lei.
Pentru persoane juridice, tariful pentru autoturisme este de 153 de lei şi 274 de lei pentruautoutilitare / transport persoane.

Și celelalte societăţi de asigurare care vând RCA în România oferă clauza decontare directă, aşa cum a mai arătat Capital.

Mai active din acest punct de vedere sunt, în această ordine, Asirom, Groupama, Omniasig şi Generali. La Asirom clauza decontare directă pentru un şofer de 39 de ani care conduce un automobil cu capacitate cilindrică de 2 litri costă 52 de lei, la Groupama 189 de lei, la Omniasig 145 de lei şi la Generali 144 de lei. Firmele axate exclusiv pe vânzarea de RCA, adică City Insurance şi Euroins sunt mai puţin interesate de decontarea directă, dar o au în ofertă la un tarif de 170 de lei, respectiv 200 de lei.