Simona-Maya Teodoroiu, fost judecător la Curtea Constituţională, are şanse mari să preia funcţia de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe şi agent guvernamental la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), au declarat surse pentru HotNews.

Acesta este un post extrem de important, agentul guvernamental la CEDO având rolul să susţină poziţia României în faţa Curţii, în cauzele în care statul român este dat în judecată de diverşi petenţi. Unele dintre cele mai celebre astfel de cazuri recente sunt ale lui Liviu Dragnea şi Laura Codruţa Kovesi.

Potrivit surselor, premierul Dăncilă urmează să ia o decizie în acest sens. De asemenea, Maya Teodoroiu s-ar bucura în PSD de susținerea lui Florin Iordache, au mai spus sursele. Ea a fost numită la CCR în februarie 2015, din partea Senatului, la propunerea PSD şi a avut de-a lungul timpului numeroase poziţii favorabile social-democraţilor.

La CCR ea a fost, printre altele, raportor în cazul asupra căruia Curtea a decis, în noiembrie 2018, că există conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Potrivit deciziei Curții, completurile de cinci judecători de la instanța supremă trebuie refăcute.

Funcția de secretar de stat – agent guvernamental al României la CEDO este vacantă din 21 august 2019, după demisia avocatului Viorel Mocanu. Acesta, proaspăt numit agent guvernamental al României în februarie 2019, a schimbat linia de apărare a României în procesul deschis de Liviu Dragnea la CEDO, cerând aplicarea precedentului invocat chiar de avocatul lui Dragnea. Viorel Mocanu a transmis Curții 7 pagini de observații, plus anexe, în care nu doar că nu combate afirmațiile „adversarului” său, avocatul lui Liviu Dragnea, dar le și susține.