În contextul crizei cauzate de epidemia de COVID-19, Euler Hermes estimează că cifrele de afaceri ale companiilor din zona euro ar putea înregistra scăderi între -15% şi -25% an/an la momentul de vârf al crizei de la sfârşit de martie. Marjele operaţionale ar putea fi reduse cu un punct procentual şi până la 1,5 puncte procentuale.

Luând în considerare şocul suferit de cererea internă şi contracţia fluxului comercial internaţional cauzate de răspândirea Covid-19, Euler Hermes se aşteaptă la o contracţie a PIB-ului zonei euro de -1,8% în 2020 dacă izolarea completă se prelungeşte cu o lună, sau de -4,4% dacă izolarea durează două luni, arată datele unei analize Euler Hermes.

Astfel, cifrele de afaceri în sectorul de producţie ar putea scădea cu până la -15% an/an şi cu -25% an/an în trimestrul al doilea. Pe parcursul anului, compania se aşteaptă la o scădere a cifrelor de afaceri în sectorul de producţie cu -12% până -18%.

Presiuni în zona euro

Totodată, indicatorii avansaţi pentru luna martie sugerează faptul că firmele din zona euro se confruntă cu presiuni ascendente asupra costurilor de producţie din cauza deficienţelor pe lanţul de aprovizionare şi cu presiuni descendente asupra preţurilor lor de vânzare cauzate de şocul asupra cererii. Preţurile mai reduse la petrol pe termen mai lung şi politicile guvernamentale oferă un anumit sprijin.

Potrivit estimării Euler Hermes, 13.000 de IMM-uri şi societăţi cu capitalizare medie din zona euro (7% din total) se aflau deja într-o situaţie de risc înaintea epidemiei de coronavirus. Această criză a fluxurilor de numerar le poate împinge acum în imposibilitate de plată. Cercetarea anterioara a Euler Hermes a identificat trei indicatori principali care pot ajuta la detectarea companiilor în dificultate cu patru ani înainte de intervenţia falimentului: profitabilitatea, capitalizarea şi acoperirea dobânzii.

„Aplicăm aceste criterii în cazul a peste 200.000 de IMM-uri şi societăţi cu capitalizare medie din Germania, Franţa, Italia, Spania, Belgia şi Olanda. În Franţa, 10% din totalul IMM-urilor şi al societăţilor cu capitalizare medie s-ar afla în zona de risc, în Germania aproape 9%, în Italia 5%, în Spania 6%, în Belgia 8%, iar în Olanda aproximativ 3%”, se spune în comunicat.

Sectoarele cele mai expuse

În ceea ce privește sectoarele cele mai expuse la risc, acestea sunt construcţiile, sectorul agroalimentar şi serviciile. În Franţa şi Olanda, sectorul serviciilor numără cele mai multe firme în situaţie de risc. În Germania, Italia şi Belgia, sectorul construcţiilor este cel mai expus la risc. Concentraţia în principalele cinci sectoare este cea mai ridicată în Franţa (67%) şi Olanda (67%), urmate de Belgia (64%), Spania (63%), Germania (57%) şi Italia (56%).

„Trendul insolvenţelor în România nu se va situa departe de media europeană, analiştii Euler Hermes estimând o creştere de peste 12%. Tot în plan microeconomic sectoarele cele mai expuse la risc sunt serviciile, turismul şi transporturile”, declară Cristina Olteanu, risk director, Euler Hermes România.

Per ansamblu, Euler Hermes se aşteaptă ca numărul insolvenţelor să crească abrupt cu +16% în Europa de vest în 2020. Intervenţiile guvernelor pentru a sprijini mediul de afaceri (amânări ale taxelor fiscale, împrumuturi şi garanţii de stat, etc.) ar trebui să ajute la limitarea numărului total al falimentelor.

„Cu toate acestea, ne aşteptăm ca o creştere însemnată a numărului de insolvenţe, cu precădere în Italia (+18%), Spania (+17%) şi Olanda (+21%). Germania (+7%), Franţa (+8%) şi Belgia (+8%) ar antrena de asemenea o creştere a insolvenţelor mai mare decât nivelul anticipat înaintea pandemiei”, se mai spune în comunicat.