Din septembrie 2021, în România va exista un singur tip de pensie anticipată, astfel că o să dispară pensia anticipată parțială.

Această prevedere este una dintre schimbările importante care sunt aduse de noua lege a pensiilor de stat, va exista o singură variantă de pensionare anticipată. La ora actuală avem pensia anticipată, caz în care nu există penalizări de cunatum și ai există pensia anticipată parțială care are penalizări de cuantum, scrie dcbusiness.ro.

Viitoarea pensionare anticipată se va putea face numai cu 5 ani înainte de limita de vârstă standard de pensionare și va putea fi cerută în cazul în care s-a realizat stagiul complet de cotizare, vechime de 35 de ani cât și de cei care l-au depășit cu până la 8 ani.

„Cuantumul pensiei anticipate se stabilește prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare (…) și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare (…)”, scrie în inițiativa legislativă, făcându-se referire la următoarele diminuări:

La fel ca acum, atunci când se vor îndeplini condițiile pentru pensionarea de limită de vârstă, pensia anticipată va fi transformată automat în pensie pentru limită de vârstă. Totodată, se va recalcula pensia – adică se va scoate diminuarea de cuantum și se vor aduna eventualele perioade de stagiu de cotizare realizate în perioada de pensionare anticipată. Pentru bărbați, vârsta obișnuită de pensionare este de 65 de ani, iar pentru femei – de 63 de ani (însă prin creșteri anuale treptate se va ajunge la 63 de ani abia peste câțiva ani buni).