Până în data de 20 ianuarie, Twitter îi aplică preşedintelui în exerciţiu reguli speciale, pe motiv de „interes public”. Unele mesaje controversate ar fi blocate de reţea pentru orice utilizator care nu se încadrează în categoria „lideri mondiali”, transmite agerpres.ro

Tratamentul special nu li se aplică şi foştilor preşedinţi

În cazul lui Donald Trump, Twitter doar ascunde mesajele care încalcă regulile uzuale, folosind note de avertizare şi luând alte măsuri pentru restricţionarea distribuirii.

Reţeaua a precizat că tratamentul special nu li se aplică şi foştilor preşedinţi, ci doar „liderilor mondiali actuali şi candidaţilor la funcţii publice”. Când astfel de persoane nu mai deţin funcţiile respective, nu li se mai acordă privilegii.

Twitter a adăugat până acum numeroase avertismente şi etichete la mesaje de pe contul personal al preşedintelui american, @realDonaldTrump, de exemplu la cele în care acesta susţine fără dovezi că au existat fraude la alegerile prezidenţiale.

Reuters apreciază că Donald Trump îşi va pierde şi privilegiile de pe Facebook după ce va pleca de la Casa Albă. Politica online a Facebook defineşte politicienii – ale căror mesaje nu sunt verificate din punct de vedere al adevărului – drept candidaţi, oficiali în exerciţiu, unii din cei numiţi în funcţii de aceştia şi liderii de partide. Reţeaua precizează că „foştii candidaţi sau foştii oficiali continuă să fie acoperiţi de programul nostru de verificare a adevărului, desfăşurat prin terţi”.

Donald Trump nu renunță

Donald Trump nu renunță prea ușor la fotoliul de președinte al SUA. El spune că adevăratul câștigător este chiar el. Încă lider la Casa Albă, acesta susține că au existat nereguli, informează dpa preluat de Agerpres.

Preşedintele republican a postat prima sa reacţie pe reţelele de socializare la rezultatul scrutinului anunţat de media care îl dă câştigător pe democratul Joe Biden, scriind cu majuscule şi neaducând dovezi în sprijinul afirmaţiilor sale, dintre care unele au fost deja respinse de instanţă.

„OBSERVATORILOR NU LI S-A PERMIS PREZENŢA ÎN ÎNCĂPERILE UNDE SE NUMĂRĂ. AM CÂŞTIGAT SCRUTINUL, AM OBŢINUT 71.000.000 DE VOTURI LEGALE”, a scris Trump într-o primă postare care a fost marcată prompt şi restricţionată de Twitter pentru difuzarea de informaţii controversate despre alegeri.

„S-AU ÎNTÂMPLAT LUCRURI RELE PE CARE OBSERVATORII NOŞTRI NU AU FOST LĂSAŢI SĂ LE VADĂ. NICIODATĂ NU S-A MAI ÎNTÂMPLAT. MILIOANE DE BULETINE DE VOT PRIN CORESPONDENŢĂ AU FOST TRIMISE UNOR OAMENI CARE NU LE-AU CERUT NICIODATĂ!”

„71. 000.000 de voturi legale. Cel mai mult VREODATĂ pentru un preşedinte în funcţie!” a mai scris Trump într-o postare ulterioară pe Twitter.

În tot acest timp, în SUA este agitație mare. Susţinători ai preşedintelui Donald Trump s-au adunat în câteva oraşe din Statele Unite pentru a protesta, susţinând că alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie au fost furate. Sute de persoane s-au adunat în Lansing, capitala statului Michigan, un stat-cheie unde democratul Joe Biden a câştigat.

Alţi susţinători ai candidatului republican Donald Trump s-au adunat în Atlanta, statul Georgia şi în statul Arizona, scandând „opriţi furtul”, în pofida faptului că autorităţile nu au găsit dovezi ale unei fraude electorale de amploare. Protestele susţinătorilor preşedintelui Donald Trump par relativ mici şi izolate în comparaţie cu manifestările publice de bucurie ale susţinătorii lui Joe Biden, care au umplut străzile în mai multe oraşe din SUA.