Cel mai recent semn al încetinirii creşterii economiei chineze a venit duminică când s-a anunţat scăderea indicelui Purchasing Managers Index (PMI), care arată situaţia economică din sectorul manufacturier, la 50,2% în iunie, de la 50,4% în mai. Un indicator PMI de peste 50 indică o expansiune a activităţii din industria prelucrătoare comparativ cu valoarea din luna precedentă, iar sub valoarea 50 indicatorul reflectă o contracţie, în timp ce 50 sugerează o stagnare.

Scăderea comenzilor noi şi cel mai semnificativ declin al comenzilor de export din decembrie sugerează că situaţia celei de-a doua economii a lumii nu se va redresa curând.

Situaţia este similară cu cea din Japonia, ţara marilor branduri de exportatori, cum ar fi Canon Inc, care obţine aproximativ 80% din câştiguri în afara statului nipon.

În iunie, indicele PMI a scăzut la 49,9% iar comenzile noi pentru export au scăzut la 47,5%, cel mai semnificativ declin din februarie.

Şi în Coreea de Sud indicele PMI a scăzut la 49,4% iar comenzile noi de export au înregistrat un declin moderat.

‘Declinul PMI … va forţa probabil autorităţile să adopte noi măsuri de stimulare a economiei, cum ar fi reducerea ratei rezervelor minime obligatorii şi atenuarea restricţiilor de creditare pentru a stabiliza creşterea’, a declarat Ting Lu, economist la Bank of America-Merrill Lynch în Hong Kong.

Masaaki Shirakawa, guvernatorul Băncii Centrale a Japoniei, a avertizat recent că o încetinire prelungită a creşterii economiei Chinei şi turbulenţele din Europa ar putea afecta economia niponă, un semn că BoJ este decisă să acţioneze în cazul înrăutăţirii situaţiei pe pieţele mondiale şi a aprecierii yenului.

Recent, analiştii băncii americane Morgan Stanley au revizuit în scădere perspectivele privind evoluţia economiei Chinei în acest an, din cauza încetinirii peste aşteptări din primele patru luni şi a turbulenţelor de pe pieţele financiare.

Astfel, Morgan Stanley se aşteaptă ca în acest an Produsul Intern Brut al Chinei să înregistreze o creştere de 8,5%, faţă de 9% cât estima anterior. În primul trimestru economia a crescut cu 8,1%, cel mai lent ritm din aproape trei ani, iar datele din aprilie indică în continuare riscuri.

Guvernul chinez va majora investiţiile în proiecte de infrastructură şi în industrie, înainte de a relaxa gradual controlul pe piaţa imobiliară, apreciază Morgan Stanley. Banca a revizuit în creştere estimările pentru 2013, de la 8,6 la 9%.
SURSA: Agerpres