Noul programc va continua să ofere facilitățile din vechiul program ,,Prima casă”, însă aduce și noi avantaje în schema de finanțare – garantare pusă la dispoziție de stat, prin Ministerul Finanțelor.
În ceea ce privește încasarea programului, acesta va putea fi accesat imediat după publicarea în Monitorul Oficial a normelor de aplicare adoptate ieri în ședința de Guvern.

Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Național de Garantare a creditelor pentru IMM-uri, instituția care gestionează implementarea programului vine cu o serie de precizări privind obiectivul principal al noului program destinat achiziției locuințelor.

„Obiectivul principal al Programului ,,Noua casă” este o reorientare a constructorilor către locuinţe mai mari pentru că în anul 2019 a fost cea mai mică suprafață locuibilă livrată de către dezvoltatorii imobiliari către cetățeni. Institutul Național de Statistică a arătat că 63 de metri pătrați a fost suprafața livrată, deci practic, dezvoltatorii imobiliari îşi creau produsul, în funcției de Programul ,,Prima casă”, spune Dumitru Nancu.

Programul poate fi variabil

Totodată, acesta a vorbit și despre diferențele dintre programul „Prima Casă” și „Noua Casă”.
„ Un alt argument: din patru credite ipotecare, trei erau ,,Prima Casă,, deci era clar că produsul croia piața. Prin acest ,,Noua casă,, prin programul, prin varianta de 140.000 de euro, așteptăm ca să se vândă locuințele care sunt mult mai mari și care îţi oferă și un confort mai mare.
Am avut două miliarde o sută plafon de garantare. Până în 6 martie, când a fost oprit Programul ,,Prima casă,, s-au cheltuit 415. Deci mai avem un miliard 600 şase sute, plafon de garantare”, a mai spus acesta.
Beneficiarii trebuie să știe că prin Programul ,,Noua casă” pot fi garantate credite pentru locuințe până în 70.000 de euro, cu avans de minimum 5% și o garanție de stat de până la 50%.

Acestora li se adaugă împrumuturi pentru locuințe cu valoarea maximă de 140.000 de euro, avansul fiind cel puțin 15% și garanția de 60%.