Vești excelente pentru toți oamenii de pe glob. Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a scăzut în luna iunie. Este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru în ultimele 12 luni. Vestea este cu atât mai bună cu cât acest lucru presupune că se diminuează presiunile inflaţioniste. Informația a fost furnizată de, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Bloomberg.

Instituția oferă lună de lună Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna iunie 2021, acest indice a crescut până la 124,6 puncte, de la o valoare revizuită de 127,8 puncte în luna mai.

De ce au scăzut prețurile la alimente

Scăderea din ultima lună a venit ca urmare a diminuării preţurilor la uleiuri vegetale, cereale şi produse lactate. Potrivit FAO, preţul uleiurilor vegetale a scăzut cu 9,8% în luna iunie, ca urmare a diminuării cotaţiilor la uleiul de palmier, afectate de prognozele privind creşterea recoltei în principalele ţări producătoare. Preţurile la cereale au scăzut cu 2,6% în luna iunie, în principal ca urmare a diminuării cu 5% a preţului la porumb, pe fondul prognozelor privind o producţie peste aşteptări în Argentina şi SUA, iar preţurile la lactate au coborât cu 1%, toate componentele acestui index înregistrând scăderi, în frunte cu preţurile la unt.

Chiar dacă prețul a scăzut în luna iunie, preţurile mondiale la alimente continuă să rămână la un nivel ridicat, fiind cu aproape 34% peste nivelul înregistrat în luna iunie a anului trecut. Preţul produselor vegetale va depinde de evoluţiile meteo în lunile următoare, care vor determina dacă recoltele din Europa şi America de Nord vor fi suficiente pentru refacerea stocurilor. În plus, multe vor depinde şi de importurile Chinei în lunile următoare, a spus Abdolreza Abbassian, menţionând o îmbunătăţire a estimărilor pentru stocurile de porumb ale Chinei. Este posibil însă ca pe termen mediu să vină noi veşti bune pentru consumatori.

Sursă foto: Dreamstime