În contextul în care recoltele trebuie amânate, făina deja obținustă va fi vândută la un preț mult mai mare, deci de acum românii ar putea plăti mai mult pentru o pâine.

Prmarul Răcari a vorbit despre situația din domeniul agriculturii. Toți fermierii sunt cu moralul la pământ, iar în doar câteva minute, sute de hectare au fost distruse.

„Putem spune ca o tragedie s-a abatut asupra fermierilor din Răcari suntem cu moralul la pământ. În numai 20 minute, sute de hectare au fost compromise, mare parte dintre ele în proporţie de 100%”, a spus Marius Caraveţeanu, primar Răcari, pentru Antena 3.

Același lucru s-a întâmplat și în alte județe, în care a fost în vigoare codul portocaliu de vijelii și ploi. Un exemplu este județul Ilfov, unde culturile de grâul şi orzul au fost pur şi simplu culcate la sol în anumite zone.

„Este ud şi este foarte afectat. Se scurge apa din el. Acest grâu nu mai e calitativ şi nu va mai fi producţia care trebuie la el. Acest grâu este compromis, undeva la 30-40%”, spune Mihai Bacrău, fermier.

Prețurile anumitor alimente vor crește

Având în vedere faptul că producția va fi mult mai mică decât s-a anticipat, fermierii se așteaptă ca prețurile cerealelor să crească, lucru care va duce direct și la scumpirea anumitor alimente de pe rafturi precum uleiul, carnea, dar și pâinea.

„Acum sunt contracte făcute la 80 de bani pe kilogram, dar s-ar putea scumpi mult mai mult. Cred că va depăși 1 leu pe kilogram grâul”, a adăugat Mihai Bacrău, fermier.

Un alt producător agricol susține aceași idee. Potrivit acestuia, este nevoie ca prețurile să crească.

„Dacă producţia e mică, ar mai creşte un pic preţurile. Spicele sunt căzute, sunt unele peste altele, recolta va fi în două faze, una se va coace care e în picioare, care e culcată rămâne verde”, a spus Claudiu Daviţoiu, producător agricol.

Aurel Popescu, preşedintele Patronatul Roman din Industria de Morărit se arată însă încrezător că brutarii vor găsi anul acesta suficientă materie primă de calitate pe plan local.

„Plantele acelea pe umiditate excesivă şi căldură vor creea multe mucegaiuri şi probabil, multe probleme din punct de vedere al calităţii”, a anunțat Aurel Popescu – preşedintele Rompan.