Două contracte de finanţare, din fonduri europene, pentru domeniul Educaţiei, în speţă implementarea catalogului electronic şi a bibliotecii virtuale, au fost semnate marţi, într-o ceremonie desfăşurată la Palatul Victoria.

Contractul de finanţare pentru proiectul „Sistem informatic de management al şcolarităţii” a fost semnat de ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu, ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, şi de ministrul interimar al Educaţiei, Daniel Breaz, iar contractul pentru finanţarea proiectului „Platformă digitală cu resurse educaţionale deschise, biblioteca virtuală” a fost semnat de miniştrii Fondurilor Europene şi al Comunicaţiilor şi de către directorul Agenţiei de Administrare a Reţelei Naţionale pentru Educaţie şi Cercetare, Gheorghe Dinu.

Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu, a declarat, în cadrul ceremoniei, că cele două proiecte sunt finanţate cu bani europeni, ambele însumând aproape 100 de milioane de euro.

„Unul dintre proiecte vizează crearea unei biblioteci virtuale. Cred eu că este un proiect extrem de important pentru maniera în care cei mici vor putea accesa resurse educaţionale. Cel de-al doilea proiect, şi mai important pentru ceea ce înseamnă maniera în care se desfăşoară activitatea didactică, vizează crearea catalogului electronic şi a unei serii întregi de alte instrumente vizând prezenţa la şcoală a elevilor, maniera în care Ministerul Educaţiei şi inspectoratele vor putea culege date cu privire la activitatea din fiecare şcoală din România”, a precizat ministrul.

La rândul său, ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, a arătat că cele două proiecte sunt esenţiale pentru dezvoltarea unui sistem de învăţământ modern, aplicat şi în linie cu noile tehnologii şi metodologii de învăţare-predare.

„Primul proiect – „Sistem informatic de management al şcolarităţii” -, cunoscut sub denumirea de catalogul electronic, în valoare de 48,47 milioane de euro, 100% din fonduri europene, cu o durată de implementare de trei ani, va crea o platformă online care va putea fi utilizată pe paliere distincte, atât de managementul şcolilor, de profesori, de elevi, dar şi de părinţi, creând totodată o responsabilizare a tuturor părţilor implicate prin accesul la toate informaţiile privind evaluarea şi absenteismul elevilor. Al doilea proiect – „Platforma digitală cu resurse educaţionale deschise” -, cunoscut sub denumirea de bibliotecă virtuală, în valoare de 49,46 milioane euro, din care fonduri europene 40,75 milioane de euro, cu o durată de implementare de doi ani, va reprezenta o platformă digitală cu resurse educaţionale deschise, cu preponderenţă pentru învăţământul gimnazial. În genere, înseamnă că manualele vor fi electronice şi puse gratuit la dispoziţia elevilor alături de alte resurse educaţionale electronice. Pentru o utilizare eficientă a acestui instrument la clasă proiectul presupune, de asemenea, dotarea unui număr de 5.400 de şcoli gimnaziale cu câte un kit multimedia”, a menţionat Petrescu.