Ministrul italian al sănătăţii, Roberto Speranza dă vestea momentului pentru toți cei care doresc să ajungă în Italia în următoarea perioadă. Una dintre cele mai afectate țări de pandemia de coronavirus face un pas mare în ridicarea restricțiilor și anunță că obligativitatea purtării măștii de protecție va fi eliminată în aer liber.

Potrivit ministrului, noua măsură intră în vigoare de luni, 28 iunie, scrie AFP. Totodată, Roberto Speranza a mai adăugat că această decizie va fi aplicată doar în țările din zona albă,  unde răspândirea noului coronavirus este mai redusă.

De menționat este faptul că, doar mici regiuni nu se încadrează în această categorie.

„Începând cu 28 iunie, am pus capăt obligativităţii de a purta o mască în exterior”, a anunţat ministrul Roberto Speranza pe contul său de Facebook, precizând că această decizie se va aplica regiunilor clasificate drept „zonă albă”, unde răspândirea virusului este cea mai redusă, în prezent toată Italia, cu excepţia micii regiuni Vallée d’Aoste, din nordul ţării.

Anunțul făcut de ministrul italian al Sănătății vine după un aviz favorabil dat în cursul serii de luni de „Comitetul tehnico-ştiinţific” (Cts), care consiliază guvernul cu privire la pandemie.

Masca de protecție nu va mai fi obligatorie în Italia 

Mai exact, Comitetul a decis că masca nu mai este necesară în zona albă, ci că ar trebui să fie întotdeauna la îndemână în caz de risc legat de o adunare de persoane.

Astfel, începând de luni, 28 iunie, toate regiunile italiene ar urma să fie clasificate drept zone albe, conform previziunilor experţilor.

În ceea ce privește evoluția pandemiei de coronavirus, luni, 21 iunie, Italia a înregistrat doar 21 de decese şi 495 de cazuri noi de coronavirus în decurs de 24 de ore. Unele regiuni nu au înregistrat decese.

Amintim faptul că Italia, prima ţară din Europa în care a apărut un focar de coronavirus la începutul anului 2020, a înregistrat 127.291 de decese de la începutul epidemiei şi 4,25 milioane de cazuri de COVID-19. În total, 30% din populaţia cu vârsta peste 12 ani este în prezent vaccinată, sau aproape 16 milioane de persoane.

Totodată, peste 46 de milioane de doze de vaccin individuale au fost deja administrate în rândul unei populaţii de 60 de milioane de persoane.