Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a anunțat că a trei doză de vaccin va fi disponibilă pentru persoanele care sunt considerate ușor sau sever imunocompromise.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a recomandat recent, începând cu 20 septembrie, dozele de rapel pentru a spori eficiența vaccinurilor Pfizer și Moderna, scrie Republicworld.

Anunțul a inundat internetul cu întrebări cu privire la diferența dintre vaccinurile originale Pfizer și a treia doză. Oamenii vor să știe exact care este eficiența vaccinurilor de rapel.

Cum funcționează vaccinurile COVID-19?

Conform CDC, vaccinurile COVID-19 sunt anticorpi administrați extern care ajută la dezvoltarea imunității împotriva coronavirusului. Ele susțin capacitatea sistemului imunitar intern – macrofage, limfocite B și limfocite T – de a apăra organismul împotriva germenilor invadatori numiți „antigeni”.

În prezent, există trei tipuri de vaccinuri COVID-19 disponibile pe piață care ajută la stimularea răspunsului imun – ARNm, subunitate proteică și vaccinuri vectoriale. După cum recomandă CDC, pentru a fi complet vaccinați, este posibil să aveți nevoie de două doze din vaccinurile COVID-19 furnizate de Pfizer-BioNTech și Moderna. Cu Johnson și Johnson’s Janssen, o singură doză este suficientă pentru o protecție completă.

După ce experții au aflat că efectul primar al vaccinurilor scade în aproximativ șase luni după a doua doză, au recomandat utilizarea unei a treia doze.

Potrivit Hopkins Medicine, o doză de rapel COVID este o doză suplimentară de vaccin administrată după ce protecția oferită de dozele inițiale a început să scadă în timp. Boosterul este considerat util pentru menținerea nivelului de imunitate împotriva virusului. Compoziția sa nu este mult diferită de dozele anterioare și, în unele cazuri, e chiar identică.

Potrivit Hopkins Medicines, a treia doză de vaccinuri pe bază de ARNmesager, de la Pfizer și Moderna, este identică cu primele sale două doze. S-a dovedit că stimulează imunitatea slăbită împotriva noului coronavirus. Conform FDA și recomandării CDC, cei cu afecțiuni medicale preexistente pot primi o a treia doză în termen de 28 de zile de la a doua doză.

Cine poate primi a treia doză de vaccin

Conform CDC, a treia doză va fi disponibilă pentru persoanele care sunt considerate ușor sau sever imunocompromise. Iată o listă a categoriilor de persoane din SUA eligibile pentru a treia doză:

1. Persoanele sub tratament activ pentru cancer sau tumori

2. Persoanele care au suferit un transplant de organe și / sau care iau medicamente pentru suprimarea sistemului imunitar.

3. Persoane care au avut un transplant de celule stem în ultimii doi ani.

4. Cei diagnosticați cu sindromul Digeorge sau sindromul Wiskott-Aldrich.