Vaccinul anti-COVID-19 Pfizer/BioNTech a demonstrat o eficacitate de 90,7% împotriva coronavirusului într-un studiu clinic efectuat pe copii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani, a anunţat vineri producătorul american, informează Reuters.

Şaisprezece copii participanţi la studiu, care au primit un placebo au contractat COVID-19, comparativ cu 3 care au fost vaccinaţi, a indicat Pfizer în documentele transmise Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite.

Deoarece de două ori mai mulţi copii din cei 2.268 de participanţi la studiu au primit vaccinul comparativ cu placebo, acest lucru echivalează cu o eficacitate de peste 90%.

Consilierii externi ai FDA urmează să se întâlnească marţi pentru a-şi exprima votul referitor la recomandarea de către agenţie a vaccinului pentru grupa respectivă de vârstă.

Descoperirea Israelului despre vaccinul Pfizer

Potrivit unui studiu publicat în The New England Journal of Medicine, riscul unei boli simptomatice scade cu 93% în rândul adolescenților care au primit schema completă a vaccinului anti-Covid Pfizer/BioNTech, relatează Reuters.

Studiul a fost realizat de Institutul de Cercetare Clalit din Israel, în colaborare cu Universitatea Harvard din Statele Unite și s-a axat pe varianta Delta a SARS-COV-2.

Cercetarea a fost realizată în perioada 8 iunie – 14 septembrie, în plin val patru al pandemiei, când varianta Delta a fost predominantă în noile infectări cu coronavirus. Cercetătorii au examinat datele obţinute de la 94.354 de adolescenţi vaccinaţi cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani.

Aceştia au fost analizaţi împreună cu alţi 94.354 de adolescenţinevaccinaţi, în baza unui amplu context de caracteristici demografice, geografice şi de sănătate asociat riscului de contagiere.

Potrivit rezultatelor, la adolescenţii vaccinaţi cu schemă completă (7 – 21 de zile după cea de-a doua doză), riscul de COVID-19 simptomatic a scăzut cu 93% faţă de grupul tinerilor nevaccinaţi, în timp ce riscul de infectare a scăzut cu 90%.

În perioada imediat următoare după administrarea dozei 1 (14 – 20 de zile după prima doză), eficacitatea vaccinului a fost mai mică, dar semnificativă: riscul de COVID-19 simptomatic a scăzut cu 57% la minorii vaccinaţi, iar riscul de infectare a scăzut cu 59%.

Centrul israelian notează că nu există suficiente date pentru a putea estima reducerea incidenţei privind formele grave de COVID-19, spitalizarea şi mortalitatea, întrucât aceste situaţii sunt puţin frecvente în rândul adolescenţilor.

Ran Balicer, autorul principal al studiului şi director al Institutului Clalit, subliniază că aceste rezultate arată că la o săptămână după cea de-a doua doză, vaccinul are o eficacitate înaltă împotriva formelor simptomatice de COVID-19 în rândul adolescenţilor.

Potrivit lui Ben Reis, medic la Spitalul de Copii din Boston şi profesor la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Harvard, „unul dintre principalii factori de reticenţă faţă de vaccinare a fost lipsa de informaţie cu privire la eficacitatea vaccinului anti-COVID-19”.

„Studiul epidemiologic detaliat oferă o informaţie fiabilă, care sperăm să fie utilă pentru cei care încă nu s-au decis să se vaccineze”, a adăugat el.

Acesta este cel mai amplu studiu privind eficacitatea vaccinului anti-COVID-19 la adolescenţi și prima cercetare ştiinţifică de acest tip care a fost axată pe varianta dominantă Delta.