În afară de mass-media conservatoare, care susține constant că virusul Covid-19 va deveni precum cel gripal și că pandemia e deja pe sfârșite, termenul „endemic” a fost menționat de peste 40 de ori începând cu 5 ianuarie, la CNN și MSNBC, relatează Poynter. Câțiva experți americani explică totuși de ce noul coronavirus nu va deveni endemic.

Ideea trecerii la endemie a început să câștige teren după mai mulți foști consilieri în domeniul sănătății din echipa de tranziție a președintelui Joe Biden i-au cerut să-și reorienteze strategia privind COVID-19. În articole de opinie publicate în Jurnalul Asociației Medicale Americane, ei l-au îndemnat pe Biden să se pregătească pentru o „nouă normalitate”, în care virusul nu este eradicat, ci va circula în mod endemic.

Opiniile lor au fost însă contrazise de alți experți.

„COVID-19 este încă o pandemie, din cauza distribuției sale globale”, afirmă Mark Schleiss, profesor de pediatrie la Universitatea din Minnesota. „Aș spune că atâta timp cât avem 1.500 de oameni pe zi care mor de COVID, pandemia nu s-a încheiat.”

Cum vom ști când va deveni endemic

„Punctul de început al unei pandemii este mai ușor de identificat decât punctul final”, spune Andrew Noymer, profesor asociat la Universitatea din California. Tot mai mulți oameni de știință nu mai văd un viitor în care COVID-19 va dispărea.

Și asta din mai multe considerente: virusul este foarte infecțios, poate sări ușor de la oameni și animale, iar vaccinurile disponibile, deși sunt extrem de eficiente, lasă loc pentru noi infecții.

„Virusul nu va fi niciodată eradicat pe deplin”

„Virusul nu va fi niciodată eradicat pe deplin, deoarece este un virus respirator care se răspândește eficient cu o gazdă animală”, spune dr. Amesh Adalja, cercetător senior la Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății. „Nu corespunde definiției unei boli infecțioase eradicabile”, consideră el.

„Va fi mai mult ca gripa și mai puțin ca rujeola”, a adăugat Noymer. „Pentru că rujeola o faci o dată și apoi ești imun pentru tot restul vieții. COVID arată un tipar diferit”, consideră Noymer.

O boală endemică este cea care circulă constant într-o anumită regiune sau populație, cum ar fi malaria în Africa subsahariană sau gripa, în sezonul de iarnă.

Va deveni endemic, la un moment dat, în 2022

Ezekiel Emanuel de la Universitatea din Pennsylvania, a declarat recent că, deși COVID-19 este încă o pandemie, echipa sa crede că va deveni endemic, la un moment dat în 2022, și că ar trebui să ne pregătim să trăim cu virusul.

Oamenii de știință vor trebui totuși să vadă dacă valurile de infectare devin mai previzibile, dacă spitalele nu se mai aglomerează, dacă ratele de deces scad și dacă virusul nu mai perturbă societatea, ducând la închiderea școlilor și carantinarea oamenilor.