De ce se prelungește procesul Simonei Halep?

Simona Halep este suspendată de mai bine de jumătate de an după ce a fost acuzată de dopaj și procesul se pare că nu mai are sfârșit. Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA) a venit acum cu explicații în ceea ce privește procedura și de ce aceasta durează atât de mult.

„În cazul în care jucătorul susține că ADRV (n.r. – încălcarea regulilor antidoping) a fost involuntară, ar putea fi necesar să prezinte și o explicație privind sursa.

Dacă, de exemplu, susține că suplimentele au fost contaminate, atunci va avea nevoie de dovezi în acest sens. Acest lucru poate veni sub forma unor teste științifice externe ale suplimentelor rămase și ale celor noi, nedeschise, iar ITIA poate, de asemenea, să efectueze propriile teste asupra suplimentelor.

Acesta poate fi un proces de lungă durată și poate implica o comunicare semnificativă între jucător și reprezentanții săi, ITIA, laboratoarele acreditate de WADA (n.r. – Agenția Mondială Anti-Doping) și alți experți științifici care ar putea fi implicați. Adesea, jucătorii vor solicita timp suplimentar pentru a întreprinde această cercetare și testarea suplimentelor lor”, explică ITIA.

Audierile au fost amânate pentru 28 mai

În acest context, pentru că Simona Halep a respins acuzațiile, întregul proces se poate prelungi, audierile având loc doar după ce părțile au strâns dovezile de care au nevoie. În cazul româncei, audierile au fost amânate pentru data de 28 mai.

După ce ambele părți sunt convinse că au dovezile de care au nevoie, se convoacă un tribunal independent. ITIA folosește organismul independent de arbitraj sportiv Sport Resolutions pentru a organiza audierile sale, iar juriul este alcătuit, de obicei, din până la trei experți juridici care nu au legături cu niciuna dintre părți.

O audiere poate avea loc de la distanță sau în persoană și se desfășoară, de obicei, pe parcursul unei zile, deși poate fi o perioadă mai lungă dacă este vorba de un caz deosebit de complicat sau de un caz controversat”, mai precizează Agenția.

Apelul poate dura peste 12 luni

Urmează apoi verdictul și un eventual apel din partea părților. Potrivit ITIA, apelul se poate face la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, proces ce poate dura peste 12 luni.

„Odată ce comisia a luat o decizie, ITIA va publica decizia pe site-ul său web și printr-un comunicat de presă.

Oricare dintre părți poate face apel la decizia comisiei independente de audiere a Sport Resolutions la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) din Lausanne, Elveția. CAS va organiza o nouă audiere pentru a examina din nou probele și pentru a stabili dacă apelantul a demonstrat că rezultatul din prima instanță ar trebui menținut sau anulat.

Procesul în fața TAS, din momentul în care un jucător sau ITIA face apel și până la primirea deciziei TAS, poate dura mai mult de 12 luni.