Secretarul de stat a explicat că nu vor fi trimise echipe suplimentare formate din pompieri români în Turcia. Decizia a fost luată în contextul în care autoritățile de la Ankara au anunțat că a fost oprită faza de recrutare și nu mai primește echipe internaționale de salvare.

„Ieri autoritățile turce au anunțat foarte clar, de ieri nu se mai oprește nicio echipă și cine a fost primit și nu a ajuns astăzi până la 12 la prânz să nu mai vină.

S-a oprit faza de recrutare de echipe de salvare. Astăzi ultimele echipe au sosit, cel mult în două-trei zile o să ne spună când începe fiecare echipă să plece”, a declarat Raed Arafat la B1TV.

Raed Arafat a subliniat că operațiunile de salvare din Turcia au intrat în faza de miracole

Mai apoi, specialistul a subliniat că operațiunile de salvare din Turcia au intrat în „faza de miracole”, deoarece este „aproape imposibil” să mai găsești oameni în viață sub dărâmături după 100 de ore.

„Sunt state care opresc și la 72 de ore, depinde de condițiile meteo. Sunt mai multe aspecte. Deja suntem în faza de miracole. Dacă găsim pe cineva viu spunem că e un miracol. Se vede că au găsit oameni, merită să mai caute măcar două-trei zile, să fii sigur că treci și de faza asta și că într-adevăr nu mai găsești.

Dacă găsești după 100 de ore oameni, la temperaturi sub 0 va fi aproape imposibil, dar cu cât se mai găsesc oameni, cu cât se va căuta căutarea. Populația este foarte agitată. În primă fază au speranța că îi vei găsi rudele, au speranța că tot ce e sub dărâmături se va scoate viu.

Încet-încet încep să sesizeze, fratele nu l-am găsit, fiul nu l-am găsit, caută și nu au găsit nimic. Când văd că forțele încep să se retragă și constată că zona nu au supraviețuitor și merg la alta te agiți, este normal. Începi să fii supărat”, a completat șeful DSU, potrivit b1tv.ro.

Numărul deceselor din Turcia și Siria continuă să crească

Autoritățile au transmis că 20.665 de persoane și-au pierdut viața în Turcia, în timp ce 3.553 au murit Siria. Astfel, numărul total al deceselor este de 24.208.

De asemenea, peste 12.500 de clădiri au fost complet distruse sau grav avariate în ambele ţări.

Aproximativ 93.000 de persoane au fost evacuate din zona cutremurului din sudul Turciei şi peste 166.000 de persoane au fost implicate în eforturile de salvare şi ajutor.