Doctorul român Cristian Apetrei, medic virusolog şi profesor de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh, SUA, a explicat că Omicron, noua tulpină a virusului COVID-19 pare că are o „transmisibilitate foarte mare şi încărcături virale foarte mari” față de variantele existente și știute până acum.

Avertismentul reputatului virusolog cu privire la ultima tulpină apărută

„În ultimele două zile am citit în mod repetat afirmaţia că, deoarece nouă varianta Omicron nu pare a avea o patogenicitate foarte crescută, faptul că are o transmisibilitate mare e un lucru bun. Pentru că toată lumea se va imuniza rapid şi în felul asta vom scăpa mai repede. Că ceea ce se întâmplă este ilustrarea a ceea ce este scris în cărţile de virologie, anume că pe măsură ce tulpinile îşi cresc transmibilibitatea, le scade patogenicitatea. Cu părere de rău, o să trebuiască să va dezamăgesc”, avertizează dr. Cristian Apetrei, într-o lungă postare pe Facebook.

Modificări genetice asupra virusului

Mai mult, specialistul vorbește despre impactul modificărilor genetice asupra comportamentului virusului, care este diferit de la un scenariu la altul. Mai exact, populaţia Africii de Sud este destul de diferită de populaţiile europene, astfel încât încă nu știm cum va evolua virusul în Europa, în special după ce a fost descoperit la din ce în ce mai multe persone.

„Populaţia Africii de Sud este destul de diferită de populaţiile europene. Numai 6% din aceasta populatie are vârste mai mari de 65 de ani. Prevalenta obezitatii si a altor factori de risc sunt diferite. Studiile care vor concluziona patogenicitatea trebuie efectuate în Europa, cu care ne comparăm”, mai transmite medicul virusolog.

Într-un final, concluzia doctorului este că tulpina „Omicron pare a avea o transmisibilitate foarte mare şi încărcături virale foarte mari”, iar tot ceea ce putem face este să ne protejăm mai bine şi să purtăm mască în toată această perioada.

„ A fi foarte optimist în momentul asta este destul de iresponsabil. Că de obicei, cea mai bună atitudine este prudenţă. Masca. O spun cu toată responsabilitatea profesională, şi îmi pun întreagă carieră jos: cine se mai opune în momentul asta purtării măştii în mod sistematic şi corect este ori criminal ori cretin iremediabil. Şi dacă nu-i convine, să mă dea în judecată. Iar cei care trebuie să aplice legea, poate că ar trebui să-i mai răreasca în comunitate pe aceşti spreaderi”, a mai explicat Cristian Apetrei.

Omnicron este noua variantă B.1.1.529 a COVID, și a fost depistată pentru prima dată de medicii din Africa. Aceasta a fost recent clasată drept „îngrijorătoare” de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).  Noua variantă super-mutante de coronavirus are un potenţial ridicat de reinfectare mai mare decât al celorlalte variante. Până acum, primele patru variante au fost Alpha, Beta, Gamma şi Delta.