Noi informații despre aderarea României la Schengen. Un ministru a spus clar: Sper să rezolvăm în 2023

Așadar, ministrul grec a spus că autoritățile trebuie să se pună de acord asupra paşilor concreţi care trebuie făcuţi pentru ca Austria şi Olanda să renunţe la veto-ul lor.

„Sperăm să facem un anunţ la Consiliul informal de la Stockholm despre paşii pe care i-am făcut până acum. Este foarte dificil în acest stadiu să avansăm un calendar, dar sper să rezolvăm criza în anul 2023”, a declarat Notis Mitarachi, conform agerpres.ro

Ministrul grec a lansat săptămâna trecută o iniţiativă de susţinere a României

Amintim că ministrul grec a lansat săptămâna trecută o iniţiativă de susţinere a aderării României şi Bulgariei la zona de liberă circulaţie a Uniunii Europene.

Acesta a afirmat că o decuplare a cererilor de aderare la spaţiul Schengen ale României şi Bulgariei „ar fi foarte dificilă pentru ambele ţări, atât practic, cât şi politic”.

„Ar însemna că va exista o frontieră Schengen ridicată între Bulgaria şi România pentru o scurtă perioadă de timp, ar fi enorm de complicat, întrucât ar fi necesară o reproiectare a întregului proces Schengen pentru Bulgaria şi România”, a spus ministrul grec.

De asemenea, Mitarachi a mai afirmat că înţelege că există preocupări adiţionale referitoare la Bulgaria, „dar acestea trebuie să fie rezolvate şi ele sunt rezolvate de Comisia Europeană, prin producerea documentaţiei necesare privind aplicarea principiilor statului de drept în toate statele membre UE”.

„Aşadar, cred că progrese s-ar putea înregistra şi în cazul Ţărilor de Jos şi ar urma să mă întâlnesc cu omologul meu olandez în curând”, a completat ministrul grec.

Întrebat ce ar însemna ca România şi Bulgaria să nu adere nici în acest an la spaţiul Schengen, în contextul în care declaraţiile şefilor instituţiilor UE au creat din nou un orizont de aşteptare în acest sens, el a spus că „ar fi foarte negativ pentru însăşi zona Schengen”.

„Cred că faptul că ne-am confruntat cu provocări de-a lungul anilor, nu doar în privinţa migraţiei, face necesară mai multă Europă, face necesară mai multă cooperare instituţională şi structurală şi absenţa României şi a Bulgariei este un handicap pentru spaţiul Schengen însuşi”, a conchis Notis Mitarachi.