Discuții despre pace cu Vladimir Putin

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva l-a trimis pe cel mai important consilier al său pe probleme de politică externă să discute cu liderul rus Vladimir Putin despre potențiale negocieri de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a relatat CNN.

„Ar fi o exagerare să spunem că ușile sunt deschise (pentru discuții de pace), dar nu este adevărat să spunem că sunt total închise”, a declarat trimisul Celso Amorim pentru sursa citată într-un interviu.

Amorim, care a fost ministrul de externe al lui Lula din 2003 până în 2010, a declarat că s-a întâlnit cu Putin timp de o oră joi la Kremlin, în cadrul călătoriei neanunțate anterior. Doi oficiali guvernamentali au declarat pentru Reuters că Amorim s-a oprit la Paris în drumul său de întoarcere în Brazilia, dar nu au oferit detalii despre angajamentele sale acolo.

Ministerul de Externe al Braziliei a refuzat să comenteze călătoria lui Amorim. Biroul președintelui nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Lula a propus crearea unui grup de țări care să medieze discuțiile de pace între Rusia și Ucraina, într-un război care durează de mai bine de un an.

Nu există o soluție magică

Amorim a declarat că a luat prânzul cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, care va vizita Brazilia pe 17 aprilie, și a fost primit de secretarul Consiliului de Securitate Nikolai Patrușev și de consilierul pentru afaceri internaționale Iuri Ușakov.

„Nu există o soluție magică. Dar va veni un moment în care, de o parte sau de alta, va apărea o conștientizare a faptului că costul războiului – nu doar costul politic, ci și costul uman și economic – va fi mai mare decât costul concesiilor necesare pentru pace”, a mai declarat Amorim.

„Senzația mea este că acest moment nu a sosit încă, dar ar putea sosi mai devreme decât se așteaptă”, a adăugat el.

De la Putin, în mod direct, fostul ministru de externe brazilian a spus că a perceput în mod clar opinia că impasurile care au dus la război și mențin conflictul au fost cauzate de puterile occidentale. „Dar a existat o dorință de a lăsa un anumit spațiu pentru un anumit tip de negociere într-o situație viitoare”, a precizat el.

O „oboseală” a Occidentului privind războiul

Pentru Amorim, poate exista o percepție de ambele părți privind câștigarea războiului. Cu toate acestea, el vede situația dintr-o perspectivă mai largă.

„Uneori simțim de partea occidentală o anumită oboseală a unor forțe (n.r. față de război). Acolo, în Rusia, acest lucru este mai puțin vizibil. La Moscova, nu există sentimentul unei țări aflate în război”, a spus el.

Pe fondul conflictului din Ucraina, foarte puțini miniștri de externe sau consilieri prezidențiali au fost primiți direct de Putin. Unul dintre puținele cazuri a fost cel al lui Wang Yi, cel mai important diplomat al Beijingului, în februarie.

Amorim atribuie disponibilitatea liderului rus de a-l primi rolului Braziliei și, în special, al lui Lula. El a reamintit că președintele brazilian a vorbit recent la telefon cu ucraineanul Volodimir Zelenski și cu președintele francez Emmanuel Macron, pe lângă faptul că l-a primit la Brasilia pe cancelarul german Olaf Scholz.

„Dacă vrem să avem vreo performanță, trebuie să vorbim cu toată lumea”, a conchis Amorim.