Ugur Sahin a declarat că vaccinul este eficient și în lupta cu noua tulpină indiană, care face ravagii în mai multe țări. Mai mult, Europa ar putea să atingă imunitatea de turmă chiar în această vară, în iulie-august.

Șeful BioNTech: „varianta indiană are mutații pe care le-am studiat deja și împotriva cărora s-a demonstrat că funcționează vaccinul nostru”, conform La Repubblic.

Pfizer, în China

Chinezii ar putea beneficia de vaccin cel târziu în iunie.

„Europa va atinge imunitatea de turmă în iulie, cel târziu în august, când vaccinarea va fi atins aproximativ 70% din populație. Biotehnologia studiază, de asemenea, siguranța vaccinului său asupra copiilor. Dar numai când avem date complete putem recomanda și vaccinarea”, spune Sahin.

Sahin a vorbit și despre a treia doză, care este necesară.

„Datele privind vaccinurile ne arată că răspunsul imun scade odată cu trecerea timpului. O a treia doză va fi probabil necesară între 9 și 12 luni după prima și din nou periodic la fiecare 12 -18 luni”, a declarat acesta.

Românii aleg Pfizer

Românii optează pentru Pfizer, fiind vaccinul în care au o încredere mult mai mare. Astfel, în ultimele 24 de ore, în țara noastră, au fost administrate 83.790 de doze de vaccin, dintre care 65.789 – Pfizer, 8.671 – Moderna şi 9.330 – AstraZeneca.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 109 de reacţii adverse – 18 de tip local şi 91 de tip general.

Totodată, de la începutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 13.950 de reacţii adverse la vaccinurile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca, 1.475 de tip local şi 12.475 de tip general.

CNCAV menţionează că 140 de reacţii adverse sunt în curs de investigare.