Guvernul britanic a publicat o a treia serie de recomandări către companii şi persoane fizice despre cum să se pregătească pentru orice problemă care ar putea urma unui Brexit ce ar surveni fără niciun acord cu Uniunea Europeană.

Astfel, companiile aeriene britanice şi cele ale Uniunii Europene îşi vor pierde în mod automat dreptul de zbor reciproc pe teritoriile lor în cazul în care Marea Britanie părăseşte UE fără un acord. 

În schimb, Marea Britanie ar urma să respecte normele tehnice şi standardele UE privind siguranţa aviaţiei. Totodată, funcţiile asigurate în prezent de Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei vor fi preluate de către autoritatea de reglementare a aviaţiei din Marea Britanie, Agenţia pentru Aviaţie Civilă. 

De asemenea, transportatorii rutieri britanici riscă să nu mai poată să se bazeze pe recunoaşterea automată de către UE a licenţelor comunitare eliberate în Regatul Unit şi ar putea să nu mai aibă acces la pieţele UE. Nu este clar când ar putea intra în vigoare acorduri bilaterale şi dacă ar urma să fie impuse noi cerinţe la graniţele UE. 

În domeniul alimentelor, producătorii de apă minerală s-ar putea confrunta cu situaţia în care exporturile lor să nu mai fie recunoscute în UE. Etichetarea de conformitate cu „EU” ar putea să nu mai fie valabilă pentru produse alimentare sau ingrediente provenite din Marea Britanie. 

Recomandările vizează şi animalele de companie. Acestea ar putea fi transportate în ţările UE, dar proprietarii lor s-ar putea confrunta cu cerinţe suplimentare. 

Marea Britanie urmează să părăsească UE pe 29 martie 2019, dar până în prezent nu există un acord cu Bruxellesul privind viitoarele relaţii, iar unii parlamentari britanici susţin ideea organizării unui nou referendum de tipul celui desfăşurat în iunie 2016, când o majoritate a electoratului britanic s-a pronunţat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană. În pofida progreselor, rămân încă de soluţionat capitole importante din acest acord, în special situaţia frontierei nord-irlandeze şi viitoarele relaţii economice dintre UE şi Marea Britanie. 

După ce liderii europeni i-au respins propunerile la summitul desfăşurat săptămâna trecută, premierul britanic Theresa May a cerut Uniunii Europene să vină cu o alternativă la aceste propuneri, pentru a se putea ieşi din impasul în care au ajuns negocierile, dar a asigurat că nu va accepta niciodată o scindare a Regatului Unit, referire la viitoarea situaţie a frontierei nord-irlandeze, ea avertizând de asemenea că guvernul de la Londra va continua să se pregătească şi pentru o ieşire din UE fără niciun acord, dacă actualul blocaj nu va putea fi depăşit.AGERPRES