UPDATE: Reprezentanții fabricii anunță că mută fabrica pe altă firmă

„Fabrica de zahăr Bod este funcţională, iar cei 350 de angajaţi nu au niciun motiv de îngrijorare. Salariile aceastora sunt plătite la zi, la fel şi obligaţiile către stat. Oamenii au fost transferaţi la societatea Antrepriza Zahăr Bod, iar acum se fac demersuri pentru schimbarea numelui societăţii în SC Zahăr Bod. Nu se pune problema trimiterii vreunei persoane în şomaj, în pofida ştirilor alarmiste şi false, lansate pe piaţă. În acest sezon am produs deja, până la această oră, peste 28.000 de tone de zahăr, dar încă procesul de producţie este departe de a fi încheiat, având în vedere materia primă pe care o avem pe stoc. Vom continua livrarea către hypermarket-uri a singurului zahăr românesc de pe piaţă rafinat exclusiv din sfeclă de zahăr”, a declarat pentru Cornelia Crevean, purtătorul de cuvânt al societăţii, într-un comunicat de presă.

„Fabrica de Zahăr Bod, fondată acum 128 de ani, este funcţională la capacitate maximă din punct de vedere operațional. Din punct de vedere al structurii acționariatului, schimbarea cea mai importantă constă în crearea unei noi entități juridice în care principalii acționari (aproape 50%) sunt fermierii din județele Brașov-Covasna. Decizia a fost determinată de faptul că foștii acționari sunt fie foarte în vârstă, fie o parte dintre ei au decedat”, se arată într-un punct de vedere al companiei.

 

Fabrica și-a cerut insolvența în 2010, solicitarea fiind admisă în ianuarie 2011. Atunci, compania avea datorii de 93,81 milioane de lei, avcestea crescând până în 2012 la 119,17 milioane de lei. Planul de reorganizare propus și acceptat de creditori nu a fost respectat, ceea ce a dus la această situație, mai scrie BizBrasov.

Anul trecut fabrica lucra la capacitate bună și se produceau 350 de tone de zahăr pe zi care era vândut în proporţie de 60% în Carrefour, Auchan, Kaufland sub brandul propriu Zahăr Bod. Restul producţiei de zahăr mergea la angro, sub orice formă: plicuri, cuburi, ambalaj de un kilogram sau în saci mari, conform agrointel.ro.

Potrivit informațiilor disponibile pe pagina de internet a fabricii, aceasta este este una dintre cele patru fabrici producătoare de zăhar din țară, fiind singura societate de acest tip cu capital integral românesc și având arondată cea mai mare arie de cultivare a sfeclei de zahăr.

 

”Cultura sfeclei de zahăr reprezintă principala cultură agricolă din județele Brașov, Covasna și Harghita, fiind singura activitate agricolă eficientă cu rezultate sigure și constante. De menționat este că 80% din cultura agricolă a județelor Brașov și Covasna este dată de sfecla de zahăr și cartof astfel încât populația rurală din aceste zone depinde în mare parte de producția celor două culturi. Fabrica de Zahăr Bod susține cultivarea sfeclei de zahăr și în județele limitrofe, respectiv în Sibiu și Alba”, se mai arată în descrierea activității fabricii.

Peste 780 de ferme mari plus 1200 ferme mici sunt implicate în procesul agricol al culturii de sfeclă de zahăr, acestea furnizând materia primă necesară producției anuale. Conform evidenței AJOFM Brașov, fermele antemenționate susțin un număr de circa 17.000 de angajați care au un loc de muncă stabil datorită funcționării societății. Aceste date relevau importanța fabricii sub aspect economic și social în județele menționate, conform agrointel.ro.

Datorită procesului de retehnologizare, Fabrica de Zahăr Bod are cel mai înalt randament de prelucare, clasându-se printre primele 30 din Uniunea Europeană cu privire la clasamentul eficienței procesării sfeclei de zahăr având un număr permanent al angajaților de aproximativ 320.