Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, discutată în cadrul ședinței Consiliului JAI
Spațiul Schengen. Aderarea României şi Bulgariei la spațiul Schengen a fost un subiect abordat în cadrul şedinţei Consiliului JAI. Pe data de 19 octombrie 2023, statele membre din UE au făcut o analiză aprofundată cu privire la starea generală a spaţiului Schengen. Cu această ocazie, oficialii români și diplomații bulgari au prezentat măsurile adoptate în vederea consolidării controlului frontierelor şi întăririi securităţii UE.
Un punct central al intervenţiei delegaţiei României a constituit-o prezentarea rezultatelor excelente ale Proiectului-pilot agreat de România cu Comisia Europeană în martie 2023, care a fost implementat la frontiera cu Serbia în ultimele șase luni. Printre rezultatele concrete ale acestui proiect amintim:
- o legislaţie naţională actualizată, mai eficientă, în materie de azil şi returnare;
- participarea la Programul Frontex Servicii Comune de Reintegrare;
- un sistem informatic de gestionare a cazurilor de returnare aliniat sistemului IT al Agenţiei Frontex;
- echipamente şi sisteme performante de control al frontierei.
Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, o prioritate pentru președinția Consiliului UE
Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, s-a arătat impresionată de succesul proiectului. Potrivit ei, prin rezultatele excelente ale măsurilor puse în aplicare de România, acesta este un model pentru toate statele membre din UE. Ea a apreciat și că autorităţile române pun în aplicare, în avans, prevederile noului Pact privind Migraţia şi Azilul.
Potrivit Ministerului Afacerilor de Interne (MAI), încă de la începutul discuţiilor despre spaţiul Schengen, o serie de state membre au intervenit activ în favoarea aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Preşedinţia Consiliului UE a reconfirmat că finalizarea procesului de aderare este o prioritate a sa.
Vă amintim că marți, 17 octombrie 2023, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a avut o videoconferință cu Ylva Johansson pe diferite teme de actualitate la nivel european. Cu această ocazie, el a făcut o scurtă trecere în revistă a măsurilor luate de autoritățile române în vederea consolidării spațiului Schengen. Astfel, el a amintit, printre altele:
- rezultatele foarte bune înregistrate în implementarea Proiectului Pilot la frontiera cu Serbia, gestionat de România împreună cu Comisia Europeană;
- continuarea activităților în vederea întăririi supravegherii frontierelor externe și combaterii criminalității organizate;
- sprijinul oferit de țara noastră statelor membre din UE, aflate în dificultate din cauza migrației ilegale și susținerea activă;
constructivă a României pe diferite dosare europene.
Puteți afla mai multe detalii despre discuția lor AICI.