Și iată că acum un om de știință spune când ar putea apărea o astfel de variantă în Statele Unite, contrazicând optimismul oficialilor americani privind sfârșitul pandemiei, scrie Deseret.

Dr. Mark Dybul, profesor la Departamentul de Medicină și imunolog al Centrului Medical al Universității Georgetown, susține că va apărea o variantă rezistentă la vaccin până în primăvara anului 2023, potrivit Fortune. Cu cât vom face doza booster mai repede, cu atât ne vom descurca mai bine în următoarele două luni”, a afirmat el.

Probabilitatea să vedem o tulpină rezistentă la vaccin este foarte mare

„Din păcate, fiecare predicție pe care am făcut-o s-a împlinit în mare măsură. Sper să mă înșel de data aceasta, dar cred că, până în martie- aprilie, mai vom avea o variantă complet rezistentă la vaccin. Pur și simplu, nu putem avea rate atât de scăzute de vaccinare în întreaga lume, cu virusul care joacă ping-pong între persoanele vaccinate și cele nevaccinate. Sunt imunolog. Probabilitatea să vedem o tulpină rezistentă la vaccin este foarte mare”, a afirmat profesorul Dybul.

Următorul an și jumătate ar putea fi destul de dur

Profesorul american lasă însă deschisă o portiță a speranței. Dybul crede că vor exista progrese în terapie și vaccinuri pentru a ajuta la stoparea răspândirii masive a acestei variante. Spray-urile nazale ar putea ajuta și ele la oprirea variantelor virusului.

„Cred că vom avea astfel de produse în următorul an și jumătate”, a spus Dybul. „Deci, pe termen lung va fi în regulă, dar următorul an și jumătate ar putea fi destul de dur”, a adăugat el.

Varianta A.30 poate sparge protecția oferită de vaccinuri

Luna trecută, premierul Țării Galilor, Mark Drakeford, afirma că este îngrijorat de faptul că o nouă variantă COVID-19, rezistentă la vaccinuri, s-ar putea răspîndi în curând. „Există cel puțin o posibilitate ca această variantă să ajungă să fie mai rezistentă la vaccinuri, decât cea actuală”, a spus el.

Și oamenii de știință din Germania au avertizat luna trecută că o variantă mai veche a COVID-19 – numită varianta A.30 – poate sparge protecția oferită de vaccinurile Pfizer și AstraZeneca. Cu toate acestea, varianta nu a fost detectată de luni de zile, ultimele probe de A.30 fiind raportate în perioada mai-iunie a acestui an. Doar cinci cazuri de A.30 au fost raportate la nivel mondial – trei în Angola, unul în Suedia și unul în Regatul Unit.

La rândul său, expertul american Anthony Fauci a avertizat că asupra apariției unei „variante monstru” care ar face ca varianta Delta să pară inofensivă. În schimb, Fauci declara zilele trecute că, dacă SUA va permite vaccinarea cu a treia doză pentru toți americanii, atunci virusul poate fi adus sub control până în primăvara lui 2022.