Omicron a ieșit din tipare. Urmează variante și mai periculoase în viitor?

Adică va fi mereu printre noi, ca și gripa, dar va fi ținută sub control, potrivit unei analize publicate de site-ul Salon. Desigur, aceasta este o posibilitate. Există o altă perspectivă, una care este alarmant de plauzibilă dacă ne gândim că oamenii de știință știu atât de puțin despre originile Omicron, scrie Salon. Este aceea că, în loc să semnaleze începutul sfârșitului, varianta Omicron ar putea fi pur și simplu primul dintre virusurile mutante SARS-CoV-2 misterioase, care urmează să vină.

În primul rând, experții au subliniat importanța contextului științific. Și faptul că oamenii trebuie să înțeleagă cum sunt create tulpini precum Omicron.

„Deși ne-am obișnuit să spunem că Omicron a apărut „de nicăieri”, o astfel de afirmație ar putea fi percepută ca exprimând atât privilegiul („nicăieri”, pentru că nu era „aici”?), cât și uitarea (lecțiilor pe care ar fi trebuit să le învățăm),” a declarat pentru Salon Dr. Stuart C. Ray, de la Divizia de Boli Infecțioase a Școlii de Medicină a Universității Johns Hopkins. „Condițiile care dau naștere unei astfel de evoluții persistă în alcătuirea virusului și în comunitatea noastră globală”, susține el.

Delta a apărut din ceva ”mai ancestral”

Ray a amintit că, la sfârșitul lui 2020, au apărut o serie de variante COVID-19 care au avut mutații neașteptate – variantele Alfa, Beta și Gamma – iar oamenii de știință s-au străduit să le înțeleagă. Varianta Delta, care a devenit rapid tulpina predominantă în Statele Unite, a adus provocări unice, deoarece nu a apărut din Alfa, Beta sau Gamma „ci din ceva mai ancestral”. Cu toate acestea, pentru toate aceste variante, „numărul de modificări ale genomului a fost izbitor, a spus Ray. În plus, este ”nu este deloc surprinzător” faptul că au apărut în zone cu rate mai scăzute de vaccinare, deoarece este posibil ca evoluția secvenței virusurilor ARN, precum SARS-CoV-2, să fie legată de frecvența cu care se pot replica.

Vor conține noi mutații care le-ar putea face și mai infecțioase și mai mortale

Dr. Alfred Sommer, profesor de epidemiologie la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, crede că ne putem aștepta la mai multe coronavirusuri mutante și că acest lucru va fi determinat de ratele scăzute de vaccinare. „Este probabil să apară o altă variantă SARS, sau un virus legat de COVID chiar mai diferit, cândva în viitor”, a comentat Sommer. ”Variantele actualei tulpini de COVID-19 vor continua să apară atâta timp cât virusul circulă în populație; în special în populațiile mari, nevaccinate și neexpuse anterior, care au rezistență mică la infecție”, consideră expertul citat de Salon.

Aceste „variante” vor conține noi mutații care le-ar putea face și mai infecțioase, mai mortale sau mai rezistente la răspunsurile imunologice la infecțiile anterioare, adaugă Sommer.

SARS-CoV-2 va rămâne cu noi mulți ani

„Deși există exemple rare de eradicare a virusurilor endemice, cum ar fi variola, este posibil ca SARS-CoV-2 (cu varianta Omicron de astăzi și noi variante în viitor) să rămână printre noi mulți ani de acum înainte, ca virus endemic global, sezonier asemănător gripei”, susține dr. Russell Medford, președintele Centrului pentru Inovare în Sănătate Globală, care adaugă că există încă destul de multe necunoscute pentru oamenii de știință.

Știm că vaccinarea, ventilația, purtarea măștilor de calitate și măsurile concertate de sănătate publică pot reduce infecția și răspândirea (și, prin urmare, evoluția), dar acestea au fost aplicate în moduri tot mai disparate și inconsistente.

Una peste alta, susține Dr. William Haseltine, aceste variante COVID-19 sunt aici pentru a rămâne. „Este o certitudine”, declară biologul, renumit pentru munca sa în confruntarea epidemiei de HIV/SIDA și combaterea antraxului. ”Nu mai trebuie să ne temem. Vor fi mai multe variante. Problema este cât de mult vor ajunge să ne infecteze”.