Vești importante pentru antreprenori. Legea USR de deducere a costului caselor de marcat din impozit tocmai a fost promulgată. A devenit Legea 153/2020.

Claudiu Nasui de la USR a dat detalii despre acest act și beneficiile sale, pe pagina sa de Facebook.

„USR a promis că va face antreprenoriat fără birocrație și că vom ușura cât putem viața românilor care întreprind în țara noastră. O economie sănătoasă este una a multelor întreprinderi mici și mijlocii. Viața întreprinzătorilor din România este grea. Multe taxe la tot pasul, birocrație, controale haotice, legislație impredictibilă și care se modifică radical de la o lună la alta. De aceea unul dintre obiectivele principale ale partidului USR pentru economie este debirocratizarea și crearea unui mediu în care antreprenoriatul să poată fi făcut ușor.

Ce face legea USR recent promulgată? Permite să scădem costul caselor de marcat direct din impozitul datorat. Dacă statul ne tot pune să schimbăm casele de marcat o dată la câțiva ani, măcar să nu o mai facă pe banii noștri.

Să luăm un exemplu concret al unei microîntreprinderi clasice care ar plăti 1% din venituri. Anterior, când cumpăra o casă de marcat de 1.000 lei, scădea costul ei din baza impozabilă și „economisea” 10 lei la impozitul datorat. Adică 1% din cheltuiala cu casa de marcat. De acum, cei 1.000 lei se scad chiar din impozitul datorat. Microîntreprinderea „economisește” toți cei 1.000 lei, adică 100% din cheltuiala impusă de stat.

Legea 153/2020 intră în vigoare de la 1 august. USR a obținut recent multe victorii pentru antreprenorii din România. Legea 102/2020 a debirocratizat înființarea și viața firmelor. Legea 108/2020 a eliminat declarațiile inutile de beneficiar real. Un amendament în legea 62/2020 care scutește de impozit chiriile scăzute cu 30%.

Acum a venit rândul ușurării poverii costurilor caselor de marcat prin scăderea lor integrală din impozitul datorat, iar acest lucru va fi aplicabil nu doar microîntreprinderilor, ci și contribuabililor care plătesc impozit pe profit sau celor care plătesc ceea ce se numește impozit specific (horeca, restaurante, etc).

În 2015, statul a obligat pe toată lumea să achiziționeze noi case de marcat, sub pretextul că ar fi mai bune. De fapt, se urmărea eficientizarea colectării taxelor, dar nici măcar asta nu s-a întâmplat. Colectarea nu s-a îmbunătățit, doar povara pe mediul privat a crescut. Nici măcar termenele de implementare inițiale nu au fost respectate, prorogându-se în mod repetat până în 2018.

Făcând viața întreprinderilor mai ușoară ajutăm economia să crească. Asta produce locuri de muncă, creștere economică reală și chiar venituri mai mari la bugetul de stat. Hai să gândim mai multe proiecte pentru mediul privat, nu de alta dar de acolo vin banii pentru tot ce face statul”, a spus Claudiu Nasui.