Vaccinare obligatorie pentru medici și în România? Șeful Guvernului a fost chestionat pe subiect, dată fiind situația ratei de vaccinare a personalului medical.

Florin Cîțu a reiterat propunerea făcută de ministrul Sănătății, ca cei nevaccinați să își plătească singuri testele.

Vaccinare obligatorie pentru medici și în România? Grecia și Franța aplică deja măsura

Premierul Florin Cîțu a vorbit despre vaccinarea obligatorie a cadrelor medicale din România, în contextul în care Grecia și Franța au anunțat reglementarea în acest sens, în perioada următoare.

El a fost întrebat dacă Executivul ia în calcul măsura obligativităţii imunizării anti-COVID în rândul cadrelor medicale sau a angajaţilor care se ocupă de îngrijirea bătrânilor, pornind de la anunţul făcut de autorităţile din Franţa şi Grecia potrivit căruia vaccinarea va fi obligatorie pentru personalul din sistemul de sănătate.

Premierul Florin Cîțu a declarat, marți, că România are cea mai mică rată de infectare cu coronavirus din Europa.

”În primul rând, România are astăzi cea mai mică rată de infectare din Europa. Începem cu partea pozitivă”, a spus șeful Guvernului.

”În ceea ce privește vaccinarea în rândul personalului medical, știți foarte bine că avem propunerea să fie testați cei care nu vor să se vaccineze și să plătească pentru teste.

Aceasta este propunerea pe care am făcut-o pentru Ministerul Sănătății”, a răspuns Florin Cîțu, fără să specifice totuși o dată de la care va putea intra măsura în vigoare, scrie gandul.ro.

Apel către medici să se vaccineze

Trebuie amintit faptul că președintele Emmanuel Macron a anunțat luni că vaccinarea anticoronavirus devine obligatorie pentru personalul medical din Franța. O măsură similară a fost luată în Grecia.

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie și Cercetare din Parlamentul European, face apel la medicii români de pretutindeni să se vaccineze voluntar, ”să nu cadă pradă mesajelor toxice, care inoculează frica”.

Europarlamentarul dă exemplul statelor membre care intenționează să reglementeze vaccinarea anti Covid-19, respectiv Franța și Grecia. Mai mult, eurodeputatul român subliniază că în România doar 44% din personalul medical s-a imunizat, iar situația reglementării în ceea ce privește vaccinarea în țară trebuie prevenită. Citește mai mult

Cel mai recent studiu făcut de Federația Solidaritatea Sanitară subliniază că doar 44% din personalul medical s-a și vaccinat până în prezent.

Până acum, în România au fost vaccinate 4.828.068 de persoane, din care 4.662.084 au schema completă. În ultima zi au fost vaccinate doar 12.082, din care 7.395 cu prima doză.

Pe 11 iulie, medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, a dat asigurări că vaccinarea va rămâne voluntară în România.