Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut vineri, 24 iulie 2020, o convorbire telefonică cu omologul său spaniol, Arancha Gonzalez Laya.

Cei doi miniştri au salutat, în cadrul convorbirii, cooperarea româno-spaniolă foarte bună în contextul generat de pandemia de COVID-19 şi au trecut în revistă măsurile luate de ambele state pe plan intern în vederea contracarării efectelor crizei în plan sanitar, economic şi social.

Integrarea românilor în Spania

Ministrul Bogdan Aurescu a adresat mulţumiri autorităţilor spaniole pentru sprijinul oferit pe perioada pandemiei în ceea ce priveşte mobilitatea cetăţenilor români către şi dinspre Spania, mai ales ţinând cont de numărul crescut al comunităţii şi interesul predilect pentru această destinaţie.

La rândul său, ministrul spaniol a evidenţiat excelenta colaborare pe linie consulară în toată această perioadă complexă şi a exprimat convingerea că aceasta va continua şi în perioada următoare.

Şeful diplomaţiei române s-a referit, totodată, la rolul esenţial al comunităţii româneşti în domenii-cheie ale economiei spaniole şi a mulţumit părţii spaniole pentru sprijinul oferit în vederea bunei integrări a cetăţenilor români care trăiesc şi lucrează în Spania.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a pledat pentru identificarea unei soluţii juridice pentru ca românii din Spania care îşi doresc acest lucru să poată deţine dubla cetăţenie română şi spaniolă, acesta fiind un deziderat constant al membrilor comunităţii române din această ţară.

”Relație bilaterală excelentă”

De asemenea, cei doi miniştri au exprimat satisfacţia pentru nivelul excelent al relaţiei bilaterale, care în prezent se află la nivel de parteneriat strategic, şi au evidenţiat interesul pentru organizarea unei şedinţe comune de guvern în 2021, inclusiv în contextul aniversar al celebrării, anul viitor, a 140 de ani de relaţii diplomatice.

Ministrul Bogdan Aurescu i-a adresat omologului spaniol invitaţia de a efectua o vizită la Bucureşti, de îndată ce condiţiile o vor permite, pentru a discuta, în detaliu, subiectele de interes comun pentru cele două state şi pentru a pregăti substanţa agendei şedinţei interguvernamentale comune, cu accent pe stimularea investiţiilor, a schimburilor comerciale şi culturale. Invitaţia a fost acceptată cu plăcere de omologul spaniol.

Miniştrii român şi spaniol au salutat totodată acordul obţinut la Consiliul European din luna iulie 2020 privind bugetul multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 şi Planul european pentru relansare economică, de natură să asigure îndeplinirea principalelor obiective de dezvoltare ale celor două ţări.