Compania cu capital israelian Plaza Centers, dezvoltatorul proiectului Casa Radio din Bucureşti, a raportat pentru prima jumătate a acestui an o scădere a veniturilor pentru operaţiunile desfăşurate în Europa Centrală şi de Est (ECE) până la nivelul de 7,73 mil. euro, de la 79,8 mil. euro, cât a înregistrat în perioada similară a anului trecut, potrivit raportului financiar al companiei.

Israelienii au înregitrat pierderi pentru perioada analizată de 28,3 mil. euro, faţă de un profit de 44,5 mil. euro, în perioada similară a anului trecut.

Activele aflate în portofoliul Plaza Center au depăşit un miliard de euro în primele şase luni ale anului, faţă de 958 mil. euro, cât erau în primul semestru din 2008, datorită achiziţiilor pe care compania le-a făcut în Bulgaria şi Ungaria.

Plaza lucrează la două proiecte în România

Compania are în dezvoltare la nivel local şapte proiecte imobiliare, dintr-un număr de 15 câte a anunţat că va dezvolta în România.

Doar la două dintre aceste proiecte au început lucrările de construcţie: la Casa Radio (cel mai mare proiect pe care compania îl are în dezvoltare la acest moment, în regiune) şi la mall-ul Miercurea Ciuc Plaza. Lucrările de construcţie la restul mall-urilor au fost amânate pentru anul viitor şi sunt localizate în Timişoara, Iaşi, Slatina, Hunedoara şi Târgu-Mureş.

Compania mai deţine la nivel local 50% din parteneriatul Plaza-BAS, care are în dezvoltare şapte proiecte imobiliare în Bucureşti, Braşov şi Ploieşti. Dintre acestea cinci sunt ansambluri rezidenţiale şi două clădiri de birouri.

Singura proprietate operaţională pe care israelienii o deţin în România este imobilul Palazzo Ducale, o fostă vilă ce a fost transformată în clădire de birouri şi care este localizată în centrul Bucureştiului.

Plaza Centers a intrat pe piaţa românească în 2006. Din luna noiembrie a anului 2006 acţiunile companiei sunt tranzacţionate la categoria întâi a bursei din Londra. Plaza Centers este o subsidiară a Elbit Medical Imaging (EMI), o companie israeliană cotată atât la bursa din Tel Aviv, cât şi pe Nasdaq. La rândul său, EMI face parte din grupul Europe Israel.