Lovitură imensă pentru șoferi, nu mai au nicio șansă de a scăpa nepedepsiți, după săvârșirea unei abateri de la regulile de circulație.

Chiar și nepurtarea centurii de siguranță poate fi constată prin noul sistem, iar fapta se va solda cu primirea amenzii acasă.

Lovitură imensă pentru șoferi. Ce li se pregătește

Deputatul USR PLUS Cristian Ichim a depus, joi, la Parlament, un proiect de lege privind utilizarea pe drumurile publice a unui sistem video de monitorizare a traficului rutier şi constatare automată a abaterilor rutiere.

Proiectul de lege reglementează modul de utilizare a acestui sistem video în scopul prevenirii accidentelor rutiere pe drumurile cu cele mai dese şi mai grave accidente.

Proiectul a fost conceput în urma consultării cu cetăţeni, cu specialişti din Ministerul de Interne şi Ministerul Transporturilor, cu experţi în siguranţă rutieră, se arată într-un comunicat de presă.

Sistemul video va colecta informaţii din trafic prin intermediul echipamentelor montate pe infrastructura rutieră, care vor înregistra şi fotografia abateri precum pătrunderea pe culoarea roşie a semaforului, nerespectarea prevederilor privind trecerea la nivel cu calea ferată, circularea cu viteză peste limita legală, distanţa în mers dintre două autovehicule, portul centurii de siguranţă.

Dispozitivele vor fi se amplasate cu prioritate pe drumurile cu o rată ridicată a accidentelor rutiere pe baza unor analize de risc.

Amenda, transmisă direct la domiciliu

Şoferii care nu vor respecta regulile vor fi înştiinţaţi direct cu privire la eventualele încălcări ale legii şi li se va transmite amenda direct la domiciliu. „Procesul-verbal de constatare a contravenţiei trebuie comunicat contravenientului în termen de 90 de zile calendaristice.

Comunicarea procesului-verbal de constatare a contravenţiei se face prin poşta electronică, ce se va constitui în adresa de comunicare subsidiară a instituţiilor statului cu cetăţenii sau prin poştă, cu aviz de primire.

Fotografia contravenţiei este transmisă contravenientului ca anexă la procesul-verbal de constatare a contravenţiei”, prevede proiectul.

De asemenea, sistemul va permite monitorizarea zonelor riscante şi, în urma procesării datelor, va stabili indicele de încălcare a reglementărilor rutiere şi coeficientul de siguranţă aferent acestor drumuri.

România, ţara cu cele mai multe accidente grave pe cap de locuitor din UE

„România este ţara cu cele mai multe accidente grave pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. Numărul accidentelor rutiere fatale din ţara noastră este aproape dublu faţă de media Uniunii Europene.

Suntem singura ţară care nu are un sistem video de monitorizare a traficului rutier şi constatare automată a abaterilor rutiere pe drumurile publice.

Datorită unui astfel de sistem care există în statele europene, numărul accidentelor rutiere şi rata mortalităţii în urma acestora au scăzut considerabil.

Implementarea lui s-a dovedit a fi benefică atât din punctul de vedere al siguranţei circulaţiei, cât şi al protejării mediului înconjurător. Sunt conştient de câte vieţi ar putea salva acest sistem odată ce va deveni funcţional”, a declarat deputatul USR PLUS Cristian Ichim, citat în comunicat.

Potrivit expunerii de motive a proiectului, prin introducerea sistemului video de monitorizare a traficului rutier şi constatare automată a abaterilor rutiere pe drumurile publice s-ar reduce numărul accidentelor cauzate de încălcarea regimului legal de viteză, depăşiri neregulamentare, neacordarea priorităţii de trecere pietonilor şi viteza neadaptată la condiţiile de drum.