Noul Fiat Punto
Anul trecut, FIAT – Fabrica Italiana de Automobile din Torino – a celebrat un secol de existenta. Petrecerea a coincis cu lansarea noului Fiat Punto. El inaugureaza seria de schimbari din grupul FIAT, grup care pana in 2002 va lansa 19 noi autovehicule.
Noul Punto pastreaza, in mare, liniile exterioare ale predecesorului sau. Farurile si stopurile au fost ingustate, creand senzatia de alungire. In fata a fost schimbata sigla FIAT (cele patru linii oblice) cu cea din anii 20 (scrie simplu FIAT). Cu toate acestea, el este un caz aparte, deoarece se „imparte in doua masini. Una are caracter sportiv – cea cu trei usi, iar cealalta – 5 usi – inclina catre confort si eleganta. Cele doua difera nu doar prin numarul usilor, ci si prin aspectul exterior. Varianta cu trei usi este mai „agresiva, spoilerul, prin prizele oblice de aer si banda neagra din mijloc, fiind „vinovat pentru aceasta. In functie de nivelul de finisare pot fi 23 de versiuni. De asemenea, sunt puse la dispozitie cinci motoare.
Principala caracteristica a interiorului este spatiul (aproape 3 mc), Punto fiind cunoscuta ca nr. 1 la clasa mica, din acest punct de vedere. Portbagajul are aproape 300 l la modelul cu cinci usi, pe langa el existand inca 26 de compartimente pentru depozitare.
Tot in interior trebuie mentionate comenzile electrice ale geamurilor, informatiile computerului de bord: viteza medie, timpul calatoriei, consum mediu, precum si sistemul „follow-me-home care, dupa oprirea motorului, poate tine farurile aprinse pana la cinci minute.
Pentru schimbarea vitezelor se poate alege intre doua cutii manuale (una cu cinci si cealalta cu sase viteze) si una automata – Speedgear cu doua moduri de operare (automat si secvential cu control manual).
Motoarele sunt deocamdata cinci. Trei pe benzina, cu 8 sau 16 valve, si doua pe motorina. Cel mai puternic are 1.800 cmc, dezvolta 130 CP/6.300 Rpm, fiind singurul Punto care atinge 200 km/h. Cele pe motorina au aceeasi cilindree, 1.900 cmc, modelul JTD fiind turbo-diesel cu injectie directa tip commonrail si are un consum minim de 41 l/100 km.
Noul Punto are un corp „intarit, respectand normele europene ale securitatii auto. Airbagul pentru sofer este standard, ca si centurile pretensionate. Punto poate fi echipat, extracost, cu airbag pentru pasagerul din dreapta soferului, cu airbaguri laterale, cu sistem electronic de control al tractiunii si ABS.
Jeep Grand Cherokee
Jeep Grand Cherokee, modelul 1999, continua traditia firmei Jeep, din punct de vedere tehnic, dar o schimba din punct de vedere al designului. El face parte tot din categoria sport-utilitate, fiind cu un pas inaintea modelului 1998, de la care a mostenit doar 127 de componente, in ceea ce priveste luxul, rafinamentul, performanta, manevrabilitatea si robustetea.
Exteriorul difera mult fata de vechiul model, fiind acum mai rafinat si dinamic. In fata se observa noile faruri rotunjite, care flancheaza caracteristica grila Jeep a radiatorului. Aceasta se inscrie in linia actuala a autovehiculului: cat mai putina rectangularitate.
Noul Jeep Grand Cherokee ofera in interior o finisare de exceptie. La ea s-a ajuns printr-un design ergonomic si printr-o calitate superioara a materialelor folosite. Se adauga confort si functionalitate. Ergonomicitatea a fost imbunatatita prin mutarea majoritatii comenzilor pe volan sau pe manetele de langa el. Comenzile sistemului de aer conditionat au ramas pe consola centrala.
Modelul 1999 aduce noutati si in ceea ce priveste motoarele. Astfel, sunt doua noi motoare (3,11 turbo-diesel; 4,7 l), iar cel de 4,0 l a fost semnificativ imbunatatit. Stacheta este tinuta de modelul de 4,7l, V8 (rezultat din modificarea vechiului model de 5,2 l, V8) a carui putere a crescut cu 7%, consumul s-a redus, iar emisiile au scazut cu 30%. Puterea acestui motor este de 235 CP/4800 rpm, iar cuplul maxim este de 400 Nm/3200 rpm. El a fost proiectat pentru a functiona 240.000 km in conditii normale, fara schimbari majore.
Celelalte doua motoare, 3,11 turbo-diesel si 4,01, au cate 5, respectiv 6 cilindri in linie care dezvolta 150 CP/4.000 rpm si 195 CP/4.600 rpm. Cuplul maxim este obtinut la 2.000 rpm – 373 Nm (turbo-diesel) respectiv 3.000 rpm – 312 Nm.
Fiind un model tot-teren, el are calitati pentru toate tipurile de drumuri. Aceste calitati sunt puse in evidenta de sistemul Quadra – Drive, care combina cutia de transfer Quadra-Trac si cele doua diferentiale. In conditii normale, tractiunea se face de catre puntea din spate. In masura in care aceasta (sau una dintre roti) pierde aderenta, intervine sistemul Quadra – Drive, care transfera putere puntii fata.
Inainte de a preciza pretul de achizitionare, trebuie mentionate: centrul de informatii al vehiculului si distinctiile primite. Astfel, mesajele pot fi afisate in cinci limbi, folosind sistemul metric sau cel american. Usile se pot incuia singure, daca masina atinge 25 km/h, sau descuia, daca aceasta se opreste. Scaunul soferului poate fi programat sa se miste inapoi cand cheia este scoasa din contact, pentru a facilita coborarea/urcarea soferului. Aceste facilitati se pot programa prin butoane sau prin simplul raspuns „Da sau „Nu la intrebarile calculatorului.
In Statele Unite, Jeep Grand Cherokee a fost desemnat „4×4 al anului 1999 si are un pret minim de 34.000 dolari. In Romania a terminat in primele zece competitia „Masina anului 2000 si costa 48.000 USD (cu taxe).
Audi A4
In 1994, dupa 20 de ani de activitate, patru generatii si 4,5 milioane de exemplare produse, Audi modelul 80 a fost inlocuit cu A4.
A fost o mutare inspirata a producatorului german, astazi el depasind cu mult un milion de „copii A4.
Chiar daca la lansare Audi A4 a primit premiul pentru design al Muzeului Arhitecturii din Chicago (SUA), el a fost retusat anul trecut de stilistii germani. Astfel, marginile grilei radiatorului au fost ingrosate, iar farurile au o forma elipsoidala. Suprafata pentru iluminare a fost marita, iar acum A4 este echipat cu faruri cu xenon ce produc o lumina similara cu cea a zilei.
Privit din lateral, A4 confirma imaginea dinamica, sportiva. Pentru aceasta isi dau concursul mai multi factori: semnalizatorul putin alungit, forma oglinzii, dar mai ales forma geamurilor si culoarea montantului central care de la distanta nici nu se observa. Prin urmare, se creeaza imaginea unui triunghi rotunjit, avand ca laturi linia usilor si montantii fata, respectiv spate.
Fiind recunoscuta ca marca premium a grupului VW, acest lucru se observa si in interior. Modelul care se comercializeaza are trei niveluri de finisare: Advance, Ambition si Ambiente.
Interiorul a fost proiectat pornind de la principiul ca fiecare detaliu este important. Scaunele au un excelent suport lateral, fiind bine profilate. Bordul este „clasic modelelor Audi. Iese in evidenta consola centrala care cuprinde radiocasetofonul si comenzile electronice ale instalatiei de climatizare automata. De asemenea, trebuie mentionat calculatorul de bord si informatiile furnizate: temperatura exterioara, consum mediu, distanta ramasa de parcurs pana la alimentarea cu combustibil.
Transmisia se face in mod normal pe rotile din fata. Acest lucru se observa in virajele abordate cu viteza. Exceptie fac modelele Quattro, la care tinuta de drum este insa influentata pozitiv de tractiunea integrala permanenta (costa in plus fata de standard 7.500 DM). Stabilitatea este foarte buna, ea fiind rezultatul suspensiilor independente pe fata, cu patru brate, si semiindependente pe spate, cu arcuri elicoidale si amortizoare hidraulice.
Audi lasa cumparatorului posibilitatea de a alege intre cinci motoare pe benzina si trei pe motorina. Cele pe benzina sunt mai puternice (e.g. 2,8l – 123CP), dar motoarele Diesel sunt mai economice (e.g.1,9 TDI – 110CP; 4,4 l motorina/100 km sau in lei aproximativ 300 lei/km.)
Echipamentul standard de protectie include doua airbaguri frontale, centuri pretensionate in trei puncte, bare ranforsate in usi, ABS. Protectia laterala a fost sporita prin intarirea montantilor. Extracost poate fi oferit sistemul SIDEGUARD. Airbagurile care compun acest sistem protejeaza, in cazul unui impact, zona capului. El este disponibil pentru locurile din dreptul geamurilor laterale.r
Opel Speedsterr
Opel Speedster este un autoturism sportiv, cu doua locuri si sasiul din aluminiu. El are centrul de greutate jos si o directie precisa. Deceleratia este asigurata de frane cu discuri ventilate. r
ABS-ul este standard. Motorul, de 2,2 l , dezvolta 147 CP la 5.800 rpm. Cu un raport de 5,8 kg/CP, Opel Speedster este in topul performantelor clasei. r
Vechile nume vand modelele anului 2000

30 martie 2000, 12:00
Ultima modificare în 30 martie 2000, 15:00
Noul Fiat PuntoAnul trecut, FIAT - Fabrica Italiana de Automobile din Torino - a celebrat un secol de existenta. Petrecerea a coincis cu lansarea noului Fiat Punto. El inaugureaza seria de schimbari din grupul FIAT, grup care pana in 2002 va lansa 19 noi autovehicule.Noul Punto pastreaza, in mare, liniile exterioare ale predecesorului sau. Farurile si stopurile au fost ingustate, creand senzatia de alungire. In fata a fost schimbata sigla FIAT (cele patru linii oblice) cu cea din anii 20 (scri
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook