Nu de mult, cei doi au început să fie cunoscuți și ca dezvoltatori de business-uri în domeniul energiei regenerabile. Ei apar ca acționari în multe firme (Smart Power Generation, Pechea Eolian, Solar Development Project, Power Park Eolian, North Eolian Project, South Eolian Project, East Eolian Project). Vasile Domente a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări pentru revista Top Capiţa 300 miliardari 2022.

Capital: – Care au fost cele mai mari realizări și care au fost cele mai mari eșecuri din ultimii ani? Care au fost greşelile din care ați învățat lecții importante în derularea afacerilor?

Vasile Domente: – Ca realizări pot menționa menţinerea companiilor din Grupul Eximprod în activitate şi profitabile; Menţinerea numărului de angajaţi şi chiar creşterea echipelor acolo unde a fost nevoie pentru a răspunde cerinţelor pieţei; Focusul pe inovaţie pentru a fi competitivi pe piaţa locală şi internaţională cu echipamente şi soluţii dezvoltate de noi; Față de contextul economic al ultimilor ani, imprevizibil şi dificil, consider că nu am avut eşecuri care să afecteze afecerile noastre. Modelul nostru de business – prin dezvoltarea sustenabilă a companiilor – şi-a confirmat valoarea.

Energia, mereu energia

C: – Ce investiții aveți în sectorul imobiliar atât în țară, cât și în străinătate? (realizate personal sau prin intermediul firmelor; implicări în realizarea unor proiecte imobiliare).

V.D: – În ultimii 2 ani nu ann făcut investiţii în sectorul imobiliar nici în ţara , nici în străinătate

C: – Aveți plasamente pe burse? (Ia ce bursă, care era valoarea portofoliului la sfârșitul anului 2020 și care este valoarea portofoliului în prezent)

V.D: – Da, deţin acţiuni la bursa de valori Bucureşti . Nu am cumpărat acţiuni noi în această perioadă.

C: În ce domenii ați investit în acest an și în ce domenii intenționați să învestiți în viitor?

V.D: – În acest an nu am investit. În viitor intenţionez să investesc în domeniul energiei .

C: – La ce sumă evaluați afacerile și investițiiIe dvs. la sfârșitul anului 2020?

V.D: – Valoarea afacerilor şi a investiţiilor a rămas aceeaşi cu anul 2019 — 55-60 mil EUR .

Pentru comunitate

C: – Ce hobby-uri aveți și care sunt destinațiile dvs. preferate pentru vacanţă? Care sunt proiectele de responsabilitate socială în care v-ați implicat și de ce Ie-ați ales?

V.D: – Focusul nostru în domeniul responsabilităţii sociale a fost pe învăţământ, sport şi cultura. Relaţia noastră cu Universitatea Politehnică Bucureşti este importantă şi considerăm că e important să contribuim la crearea unor ingineri cu cunoştinţe teoretice, dar şi practice.

–       Susţinem proiectele dezvoltate de SIER Tineret pentru studenţii la energetică

–       Organizăm programe de internship cu un mare success — în general 80% din studenţii care vin în aceste programe devin angajaţii noştri

–       Contribuim la dotarea laboratoarelor pentru Facultatea de Automatica şi calculatoare

— pepiniera noastră de studenţi ce dezvolta apoi software în cadrul Eximprod

–       Susţinem proiectul lnnovation Labs cu mentori şi membri în juriu pentru a descoperi cele mai bune proiecte şi antreprenori

În judeţul Buzău promovam educaţia duală oferind oportunități profesionale de a lucra și învăța în cadrul companiilor noastre, iar elevii de la licee profesionale sunt ucenici ce devin apoi studenți şi profesionişti în domeniul energetic.

Suntem susţinătorii evenimentelor culturale al Buzăului iar anul acesta doar ann susţinut

BUZĂU INTERNATIONAL ARTS FESTIVAL, pe care Asociația Bulevardul Culturii și Asociația CulturAll I-au organizat la Buzău, în perioada 25 august – 25 septembrie 2021.

Sprjinim edițiile anuale ale Festivalului “Buzău iubeşte teatrul” unde se prezintă cele mai importante spectacole ale stagiunii teatrale organizat de Teatrul George Ciprian din Buzău.

În domeniul sportiv suntem tradițional sponsori al Turneului internațional de tenis U14 ani – TENNIS EUROPE – Open RER SUD. Încurajam şi copii angajaților noştri să participe la aceste evenimente.

C: – Cum v-a influențat din punct de vedere financiar criza COVID-19?

V.D: – Veniturile din dividende au scăzut spre 0. Am dirijat profiturile spre susţinerea companiilor pentru a trece peste această perioadă . Am speranţa că vom trece cu bine şi prin criza economică care se anunţă.