Varujan Vosganian trage semnalul de alarmă cu privire la evoluția nivelului datoriei publice în timpul guvernării PNL – USR PLUS.

Fostul ministru al Finanțelor atrage atenția că utilizarea datoriei publice pentru modernizarea infrastructurii riscă să se transforme într-o risipă de resurse.

Varujan Vosganian trage semnalul de alarmă: ”Datoria publică va crește cu 500 de miliarde de lei”

”Prognozele avertizează că în patru ani de guvernare PNL-Plus-USR datoria publică va crește cu 500 de miliarde de lei, adică o jumătate de trilion !!!

Această veste, care ar fi trebuit să șocheze opinia publică românească, a trecut neobservată. Asta arată cât de mult ne-au sucit mințile Covidul și campania de vaccinare.

Într-un recent raport, Banca Mondială ne spune că datoria publică a României va ajunge în 2023 la 62,2% din PIB, de la 47% cât e azi și de la 35% cât era la începutul lui noiembrie 2019, când PNL a preluat guvernarea, pentru a o împărți apoi cu USR+.

Cifra, pe care guvernanții n-o neagă, este năucitoare. Florin Cîțu spunea în noiembrie 2020: „Ne îndreptăm către media țărilor emergente” (care este aproape de 70% din PIB potrivit FMI)).

Să explicăm puțin de ce spun că cifra este năucitoare. În octombrie 2019 (ultima lună înaintea transferului de putere de la PSD la PNL) datoria publică de 35% din PIB reprezenta, pentru un PIB de cca 220 mld euro, cam 77 mld euro ( aprox. 365 mld lei).

”O resursă ce se va irosi”

În prezent (ianuarie), datoria publică de 47,8% din PIB înseamnă 103 mld euro, adică 504 mld lei. Pentru sfârșitul anului 2023, Banca Mondială prognozează o datorie publică a României de 62,2% din PIB. â

Cum Produsul intern brut se evaluează a fi la sfârșitul lui 2023 de cca 270 – 280 mld euro, înseamnă că datoria publică va urca la peste 170 mld euro, adică (cel puțin) 865 mld lei.

Cu alte cuvinte, în patru ani, datoria publică a României urmează să se majoreze cu incredibila sumă de 500 000 000 000 lei (noi, nu vechi), adică jumătate de trilion de lei, echivalentul a cca 100 mld de euro!!!

Și asta în condițiile în care de banii aceștia nu se construiește nimic, nici căi ferate rapide, nici autostrăzi, nici poduri, nici aeroporturi. Utilizarea datoriei publice pentru modernizarea infrastructurii ar fi fost o resursă importantă. O resursă ce se va irosi.

O datorie publică de peste 170 mld de euro, la stadiul de capitalizare a piețelor financiare din România și la nivelul de colectare a veniturilor fiscale, se transformă din resursă într-o vulnerabilitate amenințătoare.”, a scris Vosganian luni pe Facebook.

Sursa foto: Facebook, Varujan Vosganian