Varujan Vosganian vine cu afirmații acide despre situația politică actuală din România. Fostul ministru și parlamentar PNL consideră că societatea românească are parte de o noutate pe scena politică din țară, respectiv negocierea programului de guvernare înainte ca noul premier să fie desemnat.

„Este pentru prima oară, din 1990 încoace, când un program de guvernare se negociază fără să existe o nominalizare de prim-ministru”, a afirmat Varujan Vosganian.

„Voința proprie îi va fi amputată de la bun început”

Acesta susține că noul prim-ministru va deveni, treptat, subalternul partidelor politice aflate la guvernare, independența sa fiind inexistentă din cauza autorității miniștrilor.

„E limpede că cel care va fi nominalizat și va primi programul de guvernare gata negociat ca și cum el e doar un detaliu nu va avea autoritate în fața miniștrilor, voința proprie îi va fi amputată de la bun început și nu va avea de ales decât să se încoloneze la coada partidelor care fac sluj în fața președintelui țării”, a spus Varujan Vosganian.

În acest moment, PNL, PSD și UDMR negociează alegerea unui nou premier. Există posibilitatea ca fiecare partid politic să ofere un candidat, ce va ocupa funcția respetivă prin rotație.

Situația negocierilor PNL-PSD

La o distanță de aproximativ două săptămâni de la negocierile PNL-PSD, formaţiunile politice nu au reuşit să cadă la un acord comun pentru premier. În acest moment, se aşteaptă decizia președintelui Klaus Iohannis.

Partidul Social Democrat îl va propune, la Cotroceni, în rolul de prim-ministru pe Marcel Ciolacu. Partidul politic acceptă şi o posibilă rotaţie în funcţia respectivă. Este dispus să-l accepte și pe Florin Cîțu ca șef al Guvernului, dar numai dacă Marcel Ciolacu va fi primul propus. Inițiativă cu care este de acord și Florin Cîțu. În momentul actual, obiectivul președintelui PNL este de a evita ca un liberal să fie ales ca premier. Cu toate acestea, Klaus Iohannis îl preferă în continuare pe Nicolae Ciucă în funcția de premier.

Prin urmare, PSD și PNL au hotărât să discute cu președintele țării, să propună fiecare ca liderul partidului să fie ales în rolul de premier, iar Klaus Iohannis, la final, să-l aleagă pe Marcel Ciolacu.