Radu Țincu a vorbit și despre persoanele care contestă vaccinare și preferă imunizarea colectivă. Potrivit medicului, în acest sens, decesele trebuie și ele asumate. El a mai amintit de gripa spaniolă din 1918 care a costat 50 de milioane de decese, precizând că în aceste vremuri nu mai suntem obligați să vedem un astfel de bilanț.

”S-a discutat iarăşi foarte mult de către cei care contestă vaccinarea şi care doresc o imunizare colectivă. Da, dar dacă vrem o imunizare colectivă prin boală, trebuie să ne asumăm şi morţii. Ne amintim, 1918 a însemnat 50 de milioane de oameni care au murit de gripă spaniolă. Nu cred că în 2021 trebuie să repetăm aceeaşi istorie, din cel puţin două perspective”, a spus medicul.

Totodată, el a adăugat că există suficientă tehnologie pentru obțienerea de tratamente eficiente și vaccinuri, iar ideea potrivit căreia imunizarea de turmă ar fi singura soluție, potrivit medicului, este una care trimite România în 1918.

”În primul rând, că avem suficientă ştiinţă şi tehnologie să obţinem vaccinuri şi să obţinem tratamente mult mai eficient ca acum 100 de ani. Deci, până la urmă, în momentul în care cineva susţine că ar trebui să ne îmbolnăvim cu toţii ca să obţinem imunitate, îmi pare rău, dar este o gândire retrogradă care ne duce înapoi în 1918. Va trebui să găsim alte alternative decât să ne îmbolnăvim şi să murim pe capete.

Ce s-a întâmplat cu 80% dintre vaccinuri 

Fie apariţia unei mutaţii care va genera un nou val de îmbolnăviri. Şi dacă ne uităm, din nou apropo de vaccinare, unde au apărut mutaţiile? În ţările nevaccinate! Mutaţia indiană a apărut într-o ţară care nu se vaccina şi care promova un anumit medicament la colţ de stradă. Poate veni şi din România pentru că, la o asemenea rată de transmitere chiar şi la nivel local pot să apară mutaţii”, a mai adăugat acesta.

Medicul susține că o mare greșeală care a dus la explozia de infectări a fost faptul că peste 80% din vaccinuri au fost folosite în doar 20 de ţări, ceea ce a arătat un acces la vaccinare discrepant.

Totodată, el mai precizează că este nevoie de o schimbare atât din punct de vedere al producției cât și din punct de vedere al distribuției.

”Una din greşeli, care a fost identificată de OMS, a fost faptul că peste 80% din vaccinuri au fost folosite în doar 20 de ţări, ceea ce a arătat un acces la vaccinare discrepant şi discreţionar. Populaţia bogată a lumii a crezut că, dacă se va vaccina în totalitate va scăpa de pandemie, fără să-şi dea seama că, din ţările sărace, mutaţiile vor veni peste noi. Cred că trebuie regândită strategia de distribuţie a vaccinurilor şi acestea trebuie distribuite în mod uniform sau să se crească capacitatea de producţie, astfel încât să nu mai permitem apariţia de noi focare”, a spus medicul, în emisiunea InSecuritate, potrivit Mediafax.